Praćeno 1566 nabavki

Integritet ugovornih organa u BiH: Da li su javne nabavke javne i u BiH

image Foto: Klix.ba

U Sarajevu je danas održana prva u nizu konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati monitoringa javnih nabavki u BiH.

Tim monitora, koji sačinjavaju, Fond otvoreno društvo BiH, Razvojna agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Centar za istraživačko novinarstvo BiH i UG "Tender" Banja Luka je u periodu april-septembar 2017. vršio monitoring 173 ugovorna organa putem praćenja 1566 javnih nabavki.

Ugovorni organi podijeljeni su na 16 nivoa što je osiguralo da proces obuhvati sve nivoe vlasti u BiH.

"Kroz javne nabavke dolazi do transfera značajne sume novca iz javnog u privatni sektor, ovi postupci su izuzetno podložni korupciji i različitim zloupotrebama . U poslednjih 5 godina preko 13 milijardi KM utrošeno za javne nabavke roba, radova i usluga u BiH", istako je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH i objasnio da je cilj projekta monitoringa javnih nabavki "Dokumentovati različite oblike kršenja Zakona o javnim nabavkama, kako bi se stvorio snažan osnov za zagovaranje pune transparentnosti postupaka javnih nabavki."

Utvrđene su ocjene za projekte i to: Kritične prakse (crveno svjetlo) predstavljaju obrasce ponašanja i prakse koje treba zaustavljati, sprečavati i javno osuđivati. Loše prakse (žuto svjetlo) predstavljaju obrasce ponašanja i prakse koji treba pojačano pratiti i poboljšavati. Dobre prakse (zeleno svjetlo) predstavljaju dobre prakse, ili barem odsustvo značajnijih rizika integriteta ugovornih organa.
U segmentu integriteta ugovornih organa utvrđeno kritičnih praksi kod 26.7% ugovornih organa, loših praksi kod 38.7% ugovornih organa, dobrih praksi kod 16% dok je nekategorisanih 18.7% ugovornih organa.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEA i Općina Centar Sarajevo identifikovani su kao primjeri kritične odnosno loše prakse u procesu javnih nabavki.

Naredna konferencija za medije na kojoj će se dati nalazi monitoringa koji su u vezi sa tenderskom dokumentacijom/korigovanjem tehničkih specifikacija održati će se u Banjoj Luci, 16.10. 2017.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.