Zatražio podršku države

Vlasnik Sunnylanda želi dodatno investirati u BiH

image Foto: Biznis.ba

Vlasnik projekata Sunnyland i Emirates šeik Mohammad bin Saqr Al Qasimi posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) kako bi razgovarao sa menadžmentom Agencije o novim investicijama koje planira realizirati u BiH, te o prijedlozima saradnje u vezi sa osnivanjem Vijeća arapskih investitora u BiH i organiziranju sajma bh. privrede u UAE u februaru 2018.

Također je istakao kao dobru poslovnu ideju i investiranje putem učešća u dioničkom kapitalu gdje je moguće objediniti privatni i državni kapital.

Osim toga, zatražena je podrška FIPA-e u ohrabrivanju stranih investitora da ulažu ne samo u Sarajevo, nego i u ostale dijelove Bosne i Hercegovine, poput Tuzle, Bihaća, Mostara, Banje Luke, s ciljem ravnomjernijeg razvoja svih dijelova BiH.

Kada je riječ o turizmu, pored ulaganja u izgradnju hotela i zabavnih sadržaja, BiH pruža mogućnosti za ulaganje u zdravstveni turizam, osnivanje medicinskih ustanova, te izgradnju sportskih sadržaja sa ciljem privlačenja sportskih klubova koji bi u BiH dolazili na pripreme. Šeik Al Qasimi je, između ostalog, istakao da bi Bosna i Hercegovina mogla privući mnogo više investicija, a i turista, ukoliko bi više radila na svojoj promociji, jer iskustva investitora govore da se u svijetu vrlo malo zna o Bosni i Hercegovini. 

Također, kada je u pitanju turizam potrebno je mnogo više raditi na njegovoj promociji kako bi BiH privlačila turiste ne samo ljeti nego i u ostalim godišnjim dobima, što sada nije slučaj.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je izrazio spremnost Agencije da usko sarađuje sa predstavnicima Sunnylanda i Emiratesa na realizaciji novih investicija i osnivanju Vijeća arapskih investitora u BiH kako bi se izbjegla mogućnost eventualnih zloupotreba i lažnog predstavljanja, te kako bi se znalo ko je pravi investitor.

FIPA će također pružiti potrebnu podršku i za sve ostale prijedloge saradnje, saopćeno je iz ove agencije.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.