"Turistički forum 2017"

VIDEO: Novi zakoni o turizmu u FBiH bit će harmonizirani s direktivama EU

image Foto: FENA

Nova zakonska legislativa u oblasti turizma u FBiH donijet će harmonizaciju propisa s direktivama EU, novi ustroj turističkih organizacija i ukidanje članarine kao parafiskalnog nameta te pojednostavljivanje procedure registracije privrednih subjekata u turizmu - istaknuto je danas na "Turističkom forumu 2017" koji se održava u Tuzli.

Sekretar Federalnog ministarstva okoliša i turizma Kasema Ćatović izjavila je na panelu "Zakonski i instituciaonalni okvir kao podrška ili prepreka razvoju turizma u TK i FBiH" da će Federacija BiH uskoro usvojiti set zakona iz oblasti turizma - zakon o turizmu, zakon o ugostiteljstvu i zakon o boravišnoj taksi.

- Ustavni sud je 2014. oglasio neustavnim Zakon o turističkim zajednicama što je jedan od glavnih razloga za donošenje nove legislative, uz potrebu za modernizacijom zakona i njihovim usaglašavanjem s direktivama EU - rekla je Ćatović.

Ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Mirsad Gluhić naveo je da je panel polučio dobru diskusiju te da su, kad je Tuzlanski kanton u pitanju, prezentirali aktivnosti koje provode na uspostavljanju boljeg ambijenta za razvoj turizma.

- Svjesni smo uređenja Bosne i Hercegovine i da zemlja nema ministarstvo turizma, a najnoviji podaci pokazuju da je turizam postao druga najznačajnija djelatnost u svijetu - kazao je Gluhić.

Naglasio je da turizmu treba ozbiljno pristupiti jer je riječ o brzorastućoj djelatnosti, a Tuzlanski kanton je izgubio mnogo u drugim djelatnostima zbog čega se turizam nameće kao mogućnost za uspostavljanje balansa.

Direktorica Zavoda za prostorno planiranje i urbanizam TK Dragica Tešić istakla je da, kad je riječ o prostorno-planskoj dokumentaciji u Tuzlanskom kantonu kao podršci razvoju turizma imaju samo pozitivna iskustva.

- Prostorni planovi su bitni jer se sve ljudske aktivnosti odvijaju u prostoru što prostor čini najvažnijim potencijalom i njegovo planiranje, zaštita i uređenje je najvažnija aktivnost svih nivoa vlasti - pojasnila je Tešić.

Vršilac dužnosti voditelja Turističkog ureda Turističke zajednice TK Miralem Mešković rekao je da su na panelu prevladali argumenti za opstanak i kvalitetan budući rad turističkih zajednica, što treba polučiti donošenje pozitivnih zakonskih rješenja.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.