Evropska komisija

Očekujemo da se Hrvatska konsultuje sa BiH o izgradnji Pelješkog mosta

image Pelješki most

Iz Evropske komisije jasno je poručeno kako očekuju da se Republika Hrvatska konsultuje sa Bosnom i Hercegovinom o izgradnji Pelješkog mosta.

"U pripremi i implementaciji projekta finansiranih iz EU oslanjamo se na povjerenje u naše partnere u zemljama članicama da će provesti potrebne konzultacije sa svojim susjednim zemljama", rekao je glasnogovornik Evropske komisije Johannes Bahrke odgovarajući na pitanje Večernjeg lista.

On je dalje naveo da je za njih ključno da Hrvatska i BiH održe dobre susjedske odnose i riješe ovo pitanje konstruktivnim dijalogom.

"Evropska komisija pomno prati razvoj događaja o tom pitanju. Prije nego što je odobrila projekt 7. juna 2017. godine, Komisija je pažljivo analizirala prijavu za evropsko financiranje projekta Pelješkog mosta koju je predala Hrvatska, i provjerila je da su svi preduvjeti i proceduralni koraci u skladu s propisima kohezijske politike", kazao je Bahrke.

Večernji list piše da je na svečanosti potpisivanja Odluke o sufinansiranju Pelješkog mosta u 85-postotnom iznosu od ukupnih troškova u Briselu evropska povjerenica Corina Cretu izjavila je kako je lično tražila od delegacije EU u Sarajevu da "komunicira prema vlastima u BiH zahvalu na njihovu konstruktivnom pristupu ovoj odluci".

Iz Evropske komisije signaliziraju da im je i dalje ključno da se niko u BiH ne protivi gradnji Pelješkog mosta, iako je jednako tako svima jasno da već donesenu odluku o sufinansiranju ne mogu tako lako poništiti.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.