Turizam oborio sve rekorde

VIDEO / Kalajdžisalihović: Prodaja zanatskih proizvoda nije u zavidnoj poziciji

image Foto: FENA

Predsjednik Udruženja starih zanata Kantona Sarajevo Muhamed Kalajdžisalihović kazao je za Fenu da prodaja zanatskih proizvoda i nije u zavidnoj poziciji, iako je sarajevski turizam ove godine oborio sve rekorde.

Većina turista u zanatskim radnjama na Baščaršiji se, kaže, uglavim fotografiše, a vrlo mali broj njih i kupi nešto. Dodao je da se najviše traže ručni radovi, stolnjaci, tkanine i narodni vez, te proizvodi iz prepoznatljivog Kazandžiluka, dok zanatlije, kao što su četkari i užari, jedva i da prodaju nešto.

Međutim, ističe da su najposjećenije čevabdžinice i aščinice, jer stranci vole probati ukusnu hranu.

Od svih stranih gostiju, posebno je pohvalio mađarske turiste, koji su vrlo zahvalni kupci i koji su ove godine u velikom broju posjetili Sarajevo.

Također je izrazio zabrinutost što ovoj nematerijalnoj baštini prijeti izumiranje te istakao da je u Sarajevu ostao još samo jedan četkar i jedan užar. Nakon što oni odu u penziju, kazao je, nestat će i ovih zanata.

Međutim, na veliku radost, istakao je da je u posljednje vrijeme porastao broj krojača i obućara, ali da svi oni, uglavnom zbog kineske jeftine robe, ne mogu doći do izražaja.  

- Mnogi nazivi ulica su sačuvani i do danas, kao što su Ćurčiluk, Kazazi, Mudželiti, Kazandžiluk. Međutim, danas je sve to drugačije, čak nam i imena ulica uzimaju - kazao je.

Podsjetio je da su sve zanatlije koje se bave istim ili srodnim zanatom bile u istom esnafu, a da je svaki esnaf imao svoj odbor i bio potpuno nezavisan.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.