Mirsad Jašarspahić

BiH nažalost ne povlači poteze kao Hrvatska, ostaje da analiziramo pretrpljenu štetu

image Mirsad Jašarspahić

Hrvatska je danas povukla odluku o povećanju taksi za uvoz voća i povrća iz zemalja regije. Pod pritiskom zemalja iz susjedstva i Evropske komisije kojoj se BiH žalila sa ostalim državama Zapadnog Balkana očekivano je bilo da će se ovakva odluka povući, kazao je za TV1 Mirsad Jašarspahić direktor Privredne komore FBiH.

"Mislim da su u Hrvatskoj time kalkulisali. Ta odluka je donesena 14.jula. Možemo biti zadovoljni s tim kako je reagiralo nadležno ministarstvo ali trebalo je već 15.jula održati sastanak i poduzeti poteze bez najave ikakvih kontramjera ili tome slično", rekao je Jašarspahić.

On je dodao da BiH nikada ne povlači poteze kakav je povukla Hrvatska.

"Naši privrednici već dugo očekuju da vide takve aktivnosti sa naše strane, dok sa druge strane u Hrvatskoj se ne može čuti nijedna riječ kritike na onakav potez. Mi ne možemo biti zadovoljni ukupnim tretmanom domaće proizvodnje u BiH jer ne postoji logično objašnjenje zbog čega je izvoz iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu duplo veći nego što je izvoz iz BiH u Hrvatsku", kazao je Jašarspahić.

On je dodao da trgovninski rat uvijek postoji samo što ga ljudi tako ne zovu.

"Sasvim je normalno i legitimno da predstavnici jedne zemlje žele da maksimalno i što više prodaju proizvoda u drugu zemlju a da što manje uvezu iz te zemlje. Mi nemamo u ovom trenutku podatke koliku štetu je naša privreda pretrpila zbog uvođenja taksi ali ćemo uraditi analizu da vidimo koliko je robe zaustavljeno i vraćeno", zaključio je Jašarspahić.Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.