Služba za zapošljavanje TK

VIDEO: Zaposleni po programima zapošljavanja uglavnom produžavaju angažman

image

Poslodavci nakon isteka rokova utvrđenih programima sufinansiranja zapošljavanja zaposlene po tom osnovu zadržavaju u 65 do 70 posto slučajeva. U skladu s Programom rada Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2017. godinu, započeta je realizacija programa sufinansiranja zapošljavanja za koji je osigurano ukupno 18 miliona KM.

- Pokazalo se da od 50 do 70 posto ljudi ostaju u radnom odnosu kod naših poslodavaca. Obično, 70 posto to je realni sektor - kazao je direktor Službe za zapošljavanje TK-a Senad Muhamedbegović.
 
Broj nezaposlenih osoba na evidencijama u Federaciji smanjen je za oko 20.000. Na području TK-a broj nezaposlenih je, u odnosu na isti period prošle godine, smanjen za 10.000.
 
- Krajem jula na evidenciji se nalazi 86.027 nezaposlenih osoba. Pored ovakve situacije, neusklađenosti obrazovanja s tržištem rada vidljivo je smanjenje nezaposlenih - rekao je Muhamedbegović.
 
U Službi za zapošljavanje TK navode da će u septembru biti objavljen novi javni poziv za sredstva sufinansiranja zapošljavanje.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.