Zasukao rukave

Nikola Barzut sa Ivanice kod Trebinja čekajući posao zavolio pčele

image Nikola Barzut (Foto: SRNA)

Dvadesetšestogodišnji Nikola Barzut, povratnik na Ivanici, mjestu između Dubrovnika i Trebinja, odlučio je da ne živi od nade da će nekada dobiti posao, pa je "zasukao rukave" i počeo se baviti pčelarstvom.

Sa roditeljima i dvije sestre 2001. godine obnovio je kuću na Ivanici, od kada se bavi pčelarstvom i zemljoradnjom.

"Nijedan posao nije lak, ali ja sam se nekako osjećao kao 'ni na nebu ni na zemlji'. Od Dubrovnika sam udaljen desetak kilometara. Tamo bi bilo posla, ali nemam papire. Do Trebinja ima 25 kilometara, ali mi se do tamo ne isplati da putujem za posao kod nekog privatnika, a državna firma me ne može zapasti", kaže ovaj mladić.

On govori da od pčelarstva može zaraditi pristojnu platu, pa uz pomoć roditelja, koji su u penziju, školuje dvije sestre.

Nikola je navikao da radi, pa mu nije teško rano ustati, završiti poslove oko pčela, ali i druge, jer se bavi i zemljoradnjom, a nađe vremena i za izlaske.

"Imam sedamdesetak košnica, a planiram proširiti pčelinjak. Porodično smo se zaljubili u pčele, volimo ih i s ljubavlju radimo ovaj posao. Spojili smo zadovoljstvo i korist", priča Nikola i dodaje da su pčele specifične, jer se ne smije kasniti u radu oko njih.

Najviše posla imaju kada pčele sele na ispašu, a voze ih uglavnom u Gacko i sjevernije krajeve, jer je tamo raznovrsniji cvijet, što značajno utiče na kvalitet meda.

Porodici Barzut nije problem da prodaju med, jer su poznati po kvalitetu svojih proizvoda, pa mušterije dolaze na kućni prag.

Ako je dobra godina, na godišnjem nivou, kažu, proizvedu od 1.500 do 2.000
kilograma meda.Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.