U sjedištu Federalne vlade

VIDEO: Federalno ministarstvo poljoprivrede predstavilo Farmer portal

image Foto: FENA

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu predstavio Farmer portal (www.farmerportal.ba), putem kojeg će svaki registrovani poljoprivrednik moći provjertiti na koje poticaje ima pravo, preuzeti obrasce za prijavu i pratiti status podnesenih zahtjeva, a općinske, kantonalne i federalne institucije i inspekcije će moći lakše vršiti kontrolu i nadzor nad trošenjem sredstava.

- Na ovaj način ćemo ubrzati i pojednostaviti poces prijave za poticaje, a prije svega, učinit ćemo ga  transparentnim – kazao je Dedić.

Pokretanjem portala resorno ministarstvo je krunisalo proces kompletiranja poljoprivrednog informacionog sistema, što je jedna od obaveza na putu ka Evropskoj uniji.

- Konačno imamo tačan popis poljoprivrednika i znamo kojom se vrstom djelatnosti bave. Ovi podaci će nam omogućiti da bolje planiramo raspodjelu budžetskih sredstava, te da uredimo sistem dodjele poticaja – istakao je Dedić.

Samo registrovani poljoprivrednici moći će aplicirati za poticaje, kao i za potpore iz pretpristupnih fondova EU. To će, dodaje Dedić, eliminirati mogućnost bilo kakve zloupotrebe, odnosno da novac za poljoprivednike dobije neko ko od poljoprivrede zapravo ne živi.

Na današnjoj prezentaciji Farmer portala konsultant u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kenan Karahasanović naglasio je da je portal vidljivi i javno dostupni segment veoma složenog informacionog sistema na čijoj je realizaciji rađeno u protekloj godini.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.