"Energa 2017"

VIDEO: Sarajevo će u tri sajamska dana biti regionalni energetski centar

image Foto: FENA

Sarajevo će tokom trodnevnog tradicionalnog Međunarodnog sajma energetike „Energa 2017“ biti regionalni energetski centar, a na kojem će se okupiti više od 100 izlagača iz 15 zemalja koji će predstaviti proizvode, projekte, ideje i usluge kompanija, kao i 150 eminentnih učesnika sadržajnog konferencijskog programa – istakli su danas članovi Organizacionog odbora Projekta „Energa" na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Tradicionalni međunarodni projekt „Energa“, jedinstevni energetski događaj u regiji, koji kroz sajamsko-konferencijske sadržaje tretira oblasti energije, rudarstva i prateće industrije, ove godine će biti od 6. do 8. juna održan u sajamskom prostoru Centra Skenderija.

Nakon što je "Energa" u proteklih šest godina uspješno realizovana u Tuzli, kako je kazao predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma, firme koja je vlasnik brenda „Energa“ Zlatko Alidžanović, “sajamski prostor ove godine je postavljen u Sarajevu.

Konferencijski program će tretirati brojna pitanja i odgovore iz oblasti energetskog sektora, s posebnim osvrtom na strateške energetske projekte i investicione potencijaele BiH. Kroz „Dane Elektroprivrede BiH" bit će predstavljeni brojni projekti i planirana ulaganja najvećeg energetskog koncerna  u BiH. Kanton Sarajevo će kroz sesije prezentirati svoje energetske i komunalane projkete, dok će posebni paneli biti posvećeni tržištu električne energije, energijskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i bioenergije.

- Pitanje energije i energetskog sektora za BiH jedno je od presudnih pitanja, s obzirom na to da se radi o jednoj od najznačajnijih grana u BiH koja svakim danom dobija sve više na značaju – kazao je predsjednik Inicijativnog odbora Projekta „Energa“ Mirsad Đonlagić.  

Interesanto je da se,  kako je dodao,  "Energa  2017", odnosno pres-konferencija kojom se najavljuje ova privredna manifestacija, održava upravo na Međunarodni dan zaštite okoliša.

"Energa" s impresivnim konferencijskim programom, brojem učesnika, sjajno dizajniranim štandovima, kako je dodao Đonlagić, pokazat će da se uistinu radi o manifetsaciji koja će napraviti određene pomake kada se radi o  energetskom sektoru BiH.  

Predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH Muris Pozderac je naglasio da se "Energa", kao usko specijalizrani sajam, od prvog sajamskog izdanja u Tuzli, uspjela izuzetno dobro pozicionirati ne samo u BiH nego i regionu i danas zauzima jedno od prva tri mjesta kada se radi o energetskom sektoru. 

"Energa" je, kako je dodao, svijetli primjer u BiH kako bi moderno sajamsko poslovanje trebalo da izgleda jer su,  bez obzira na veliki trend korištenja modernih komunikacija, sajamovi nezaobilazno mjesto ukoliko se želi biti u toku i kontaktu s trendovima i ljudima u ovoj oblasti.

Pozderac je dodao da  ovakav tip specijaliziranih sajmova predstavljaju izuzetan marketinški alat za sve kompanije u ovom sektoru, izuzetno značajnim za BiH.   

Potpredsjednik Privredne komore FBiH i član Organizacionog odbora Mirsad Jašarspahić također je naglasio veliki značaj energetskog sektora u BiH, te da je  PKFBiH  tradicionalno partner sajma iz razloga što se dotiče velikog broja naših firmi.

-Energetski sektor sigurno zauzima najvišu ljestivcu kada je riječ o strategiji ove države i njenim strateškim projektima - naveo je Jašarspahić.   

 Ujedno je to sektor koji, kako je kazao, ima najveći faktor okrupnjavanja, odnosno širenja i povezivanja s drugim djelatnostima, pa je najveći broj radnih mjesta povezan upravo za ovaj sektor.

- Kroz naše članstvo u PKFBiH veliki broj kompanija je upravo u energetskom i metalskom sektoru stoga smo prepoznali da je ovaj specijalistički sajam vrlo bitan za sve naše članice – naveo je Jašarspahić.

Govoreći o izlagačima iz inostranstva Jašarspahić je izdvio da npr. češka delegacija svake godine povećava  broj kompanija na zajedničkom nastupu što govori da su prepoznali koliko je značaj biti na ovom sajmu.

-Ovo je sajam na koji dolaze ljudi i kompanije koji tačno znaju šta im treba i koga traže bez obzira na to da li se dešava u Tuzli ili Sarajevu. O tome svjedoči i potreba da  se sajam ove godine postavi u Sarajevu da bi se izašlo ususret svim izlagačima i potencijalnim partnerima – kazao je Jašarspahić.   

Projekt ''Energa 2017'' održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva, Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva.

Partneri su Vanjskotrgovinska Komora BiH i Privredna komora Federacije BiH.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.