720.000 KM

Nova podrška kroz sufinansiranje proizvođačima i prerađivačima smilja u Hercegovini

image Foto: Klix.ba

Proizvodnja i prerada smilja ozbiljna su šansa ove zemlje, rečeno je prilikom potpisa 12 ugovora o sufinansiranju proizvođača i prerađivača ove vrijedne kulture. Misija USAID i Švedska ambasada u BiH, u sklopu projekta Farma II za razvoj poljoprivrede, finansira grantove u iznosu 717.216 KM.

Ivan Mandić, sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH, ovom prilikom je rekao kako naša zemlja u ovoj oblasti bilježi konstantan rast, ali je naglasio da se nažalost sve više izvozi sirovi proizvod, a ne gotovi.

"Bilans razmjene u sektoru ljekovitog bilja i šumskih plodova je izrazito pozitivan, uz pokrivenost uvoza izvozom od 292 posto. Kad se to analizira po kategorijama najbolju pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini ima eterično ulje od 1347 posto", saopštio je sjajne statističke podatke Mandić, te zaključio da je konačni cilj povećanje izvoza finalnog proizvoda.

Mandić je još pohvalio projekat Farma II, smatrajući ovakve aktivnosti veliko olakšanje proizvođačima i prerađivačima.

Prisutnima se obratio i Peter Duffy, šef misije USAID u BiH, kazavši da mnogi priznaju kako je nakon ovakvih projekata uzgoj smilja značajno lakši.

"Sad je veći pritisak na prerađivačima koji ne mogu sustići ovaj obim proizvodnje, Farma II za to ima veći naglasak na prerađivačkim kapacitetima. To je izvrsno jer potvrđuje veći stepen zrelosti ovog sektora u Bosni i Hercegovni. Ovim novcima mi poboljšavamo životni standard za više od 300 ljudi te upošljavamo 130 novih radnika, a korist će imati i 200 poljoprivrednih proizvođača koji će raditi kao podugovarači", kazao je Peter Duffy.

Svoje dojmove oko projekta kojeg je dio kazala je i Slobodanka Dangubić iz firme "Ljbilje" Ljubinje, firme koja ima abicija da posluje u skladu s vremenom, a to joj omogućava ovaj projekat.

Ivana Matić, direktorica Zemljoradničke zadruge "Loznica" iz Čapljine, govorila je poslovima svoje zadruge, koja se ponajviše bavi proizvodnjom presadnica smilja. Ovaj projekat tom subjektu donosi izgradnju objekta za smještaj destilatora, stalno upošljavanje jednog radnika i povremeno 15 radnica iz lokalne zajednice.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.