Fadil Novalić

Još uvijek nismo donijeli odluku o kupovini bilo koje zgrade za smještaj vlade

image Fadil Novalić

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek nije donijela odluku o kupovini bilo koje zgrade u kojoj će bit smještene federalne institucije, potvrdio je za Klix.ba premijer FBiH Fadil Novalić.

Posljednjih dana aktuelizirana je priča o trajnom smještaju institucija Federacije BiH i to nakon što je objavljena informacija da je izvršna vlast u FBiH zainteresovana za kupovinu zgrade Studentskog centra.

Ovim povodom kontaktirali smo premijera FBiH Fadila Novalića koji nam je kazao da Vlada FBiH razmatra nekoliko lokacija, među kojim je i zgrada na području Općine Novi Grad, odnosno zgrada Studentskog centra u kojoj se trenutno nalazi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

"Konačna odluka još nije donesena. Sve opcije moramo detaljno analizirati iz perspektive funkcionalnosti i isplativosti. U ovom trenutku mogu jedino reći da je pronalaženje trajnog smještaja Vlade neminovnost", kazao je Novalić.

Istakao je da je Vlada FBiH jedini organ izvršne vlasti na prostoru cijele Evrope koja nema sopstveno sjedište, odnosno koja je podstanar.

"Milislim da je neophodno da što prije nađemo odgovarajuće rješenje jer je trenutno provizorno stanje neodrživo", rekao je Novalić.

Podsjećamo, u proteklih nekoliko godina spominjano je nekoliko objekata koje je Vlada FBiH razmatrala kao potencijalno sjedište izvršne vlasti u FBiH.

Samo neki od potencijalnih objekata bili su zgrada Energoinvesta u sarajevskom naselju Pofalići, a jedno vrijeme govorilo se i o mogućnosti da Vlada FBiH preseli u zgradu Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš, od čega se odustalo.

U martu ove godine objavljeno je da Vlada FBiH razmatra da svoje sjedište, odnosno federalne organe, premjesti na Marijin-Dvor, iza Sarajevo City Centra, gdje bi se izgradio novi objekt ove institucije.

Inače, zgrada u kojoj se trenutno nalazi, u Alipašinoj ulici, u vlasništvu je SDP-a BiH, a kirija i zakup iz budžeta plaćaju se tačno 4.319.833 KM godišnje.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
S ljubavlju iz Dohe

Amar Hromo, bh. arhitekta koji "gradi" Katar: Naši inžinjeri su ovdje sve cjenjeniji

Amar Hromo je sarajevski arhitekta koji živi i radi u glavnom gradu Katara, a u tu daleku zaljevsku zemlju je prije tri godine došao kako bi stekao iskustvo u svom poslu. Danas radi na projektima vrijednim više milijardi dolara. U slobodno vrijeme putuje po svijetu, rado se vraća u Sarajevo i preporučuje svima da dođu raditi u Katar.