Traže vanrednu sjednicu Vlade RS-a

Završen protest radnika Alumine

image Foto: SRNA

Oko dvije i po hiljade radnika, okupljenih na protestnom skupu u Zvorniku, zatražilo je da zvornički Osnovni sud deblokra račun kompanije “Alumina” da bi ta firma mogla da nastavi poslovanje.

Radnici zahtijevaju vanrednu sjednicu Vlade RS-a, na kojoj bi se riješilo pitanje deblokade računa Fabrike glinice Alumina, upozorivši da će, ukoliko ne dođe do deblokade računa, “pravdu potražiti u Banjoj Luci ''.

Najavljeno je da će zaključci, koji su doneseni danas na skupu, biti predati Osnovnom sudu u Zvorniku.

Poslije dvosatnog okupljanja radnici su počeli da se razilaze.

Na protestu je učestvovalo oko 1.400 radnika Alumine, kao i radnici kompanije Boksit Milići i Rudnika “Srebrenica”, s obzirom na to da poslovanje tih dviju firmi zavisi od rada Alumine.

Radnici su nosili transparente na kojima je ispisano: “Koliko košta presuda”, "Nema Zvornika bez Alumine”, "Mi nosimo regiju, pustite nas da radimo", "Dalje ruke od naše fabrike!", “Nije Karakaj Foča”… Radnici su se okupili u centru Zvornika, jer su im općinske vlasti prethodno zabranile okupljanje ispred zgrade Osnovnog suda, koji je prije 12 dana blokirao račune “Alumine” na osnovu spornog potraživanja fočanske firme “Pavgord”.

“Pavgord” je tražio naplatu potraživanja od 155 miliona KM, koje je ta kompanija ranije za 6,5 miliona eura otkupila od litvanske “UKIO banke”.

Zvornički osnovni sud odbio je da postupi po nalogu Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, koji je naložio deblokadu računa.

Fočanski “Pavgord” jučer je uputio pismo predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku u kojem je naveo da je spreman da se račun “Alumine” deblokira, ako će njegova firma, po osnovu spornih potraživanja, postati suvlasnik zvorničke firme.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.