Hasan Šehović

BiH je atraktivna i povoljna zemlja za ulaganje

image Hasan Šehović

Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Hasan Šehović kazao je na današnjem Biznis forumu u Sarajevu da je njihov cilj povezivanje sa bh. biznismenima, jer smatraju da je Bosna i Hercegovina atraktivna za ulaganje uprkos administrativnim preprekama.

Biznis forum održava se danas u zgradi Parlamenta BiH, a organizovale su ga Agencija za promociju stranih investicija (FIPA) i Svjetski savez dijaspore BiH.

"Naš plan je povezivati naše biznis klubove širom svijeta, odnosno država članica našeg Saveza, s biznismenima u Bosni i Hercegovini. Radimo u saradnji s FIPA-om", kazao je Šehović, dodavši da će danas biti upriličena prezentacija više projekata.

"Imamo ovdje naše biznismene iz 12 država. Mislim da ćemo imati jednu lijepu saradnju. Prije svega treba da upoznamo jedni druge, da vidimo koje su to prednosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, da vidimo koje su to poteškoće, šta bi trebalo da se uradi, kakva je pravna regulativa, zakonska regulativa", istakao je Pašić.

Ističe da je sve spremno za jednu vrlo kvalitetnu saradnju te da ima više od 100 učesnika na današnjem Biznis forumu.

"Svaka država svijeta ima svoje specifičnosti, određene zakone, poslovni ambijent... Tako je i s Bosnom i Hercegovinom. Mi smo tu da se prilagodimo ovim uslovima. U svakom slučaju, neke birokratske prepreke treba svesti na minimum. Prema našem mišljenju je BiH, bez obzira na mali broj investicija u posljednjih 20 godina, svojim položajem i zakonskom regulativom ipak atraktivna i povoljna zemlja za ulaganje, u koju bi trebalo investirati", rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, kad se priča o investicijama u Bosni i Hercegovini tu se odmah misli na hidrocentrale, energetiku, drvnu industriju i turizam.

"Mi imamo namjeru u ovogodišnjem planu da organizujemo forum sličan ovom, sa Svjetskom turističkom organizacijom. Znači, u devetom ili desetom mjesecu. Turizam je vrlo povoljan sektor za investiranje", kategoričan je Šehović.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.