Turistički bum

Sve više kreveta i zaposlenih u bh. turizmu

image

Turizam je djelatnost u BiH koja, uz poslovanje nekretninama, u posljednje vrijeme najviše zapošljava, što je još jedna potvrda turističkog buma u zemlji, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH.

U januaru ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane povećana je zaposlenost za 11,7 posto.

Ovaj sektor, prema statistici, trenutno ima 37.612 zaposlenih. Za godinu dana broj zaposlenih povećan je za 2.581.

U poslovanju nekretninama, djelatnosti koja je jednim dijelom povezana sa turizmom, rast zaposlenosti na godišnjem nivou je 12 posto, a ukupno je u ovoj djelatnosti 3.122 zaposlenih.

Rast u turizmu vidljiv je i u povećanju smještajnih kapaciteta.

Turistima je u februaru 2017. u Bosni i Hercegovini bilo na raspolaganju 17.171 soba, apartmana i mjesta za kampiranje što je za 17,7% više u odnosu na februar 2016. i 35.909 raspoloživa kreveta što je više za 18,1% u odnosu na isti mjesec 2016. godine.

Kada su u pitanju hoteli, evidentirano je 15.276 soba i apartmana što je za 15,4% više u odnosu na februar 2016. i 30.816 kreveta što je za 14,0% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Prema tvrdnjama upućenih, smještajni kapaciteti u turizmu su puno veći nego što to statatistika prikazuje, a treba imati u vidu da postoji i veliki broj kreveta u privatnom smještaju, koji takođe ostvaruje značajne prihode od turizma.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.