Zvornik

Radnici Alumine izlaze na proteste, iz Pavgorda nude dogovor

image

Za sutra je u Zvorniku najavljen protest radnika preduzeća „Alumina“, čije račune je 12. aprila blokirao Osnovni sud u tom gradu, zbog potraživanja firme “Pavgord” iz Foče.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Alumine" Radenko Smiljanić je proteste najavio ispred zgrade te pravosudne institucije, ističući da će radnici protestovati sve dok Sud ne deblokira račune.

Smiljanić je dodao da ima najava da će ovim protestima pridružiti i radnici "Boksita" iz Milića i rudnika iz Srebrenice, kao i drugih firmi koje su u sistemu poslovanja povezane sa kompanijom "Alumina".

O novonastaloj situaciji danas je s rukovodstvom i sindikalcima „Alumine“ razgovarao ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić ocijenivši da je u cijelom ovom slučaju do sada "najispravniju odluku od interesa" za "Aluminu" i RS donio Okružni privredni sud u Banjoj Luci, koji je naložio Osnovnom sudu u Zvorniku da „promijeni svoj stav“ i da se deblokira račun kompanije.

- Osnovni sud u Zvorniku do danas tu odluku nije izvršio i sada imamo spor na relaciji dvije pravosudne institucije, što je nedopustiva praksa – ustvrdio je Đokić.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Milorad Motika navodi da je odluka suda o blokadi računa preduzeću nanijela veliku štetu, a dnevni gubici iznose oko dva miliona KM.

-Ovo je tragedija. Imamo svoje pare na računu, ali sada neće biti plate zato što se neko igra s 'Aluminom'. Da bi fabrika ponovo krenula treba minimalno godinu dana i 50 miliona KM – ustvrdio je Motika.

Iz „Alumine“ su ranije naveli da je svrha blokade da se namiri „kontroverzno potraživanje“ koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima.

Gordan Pavlović, vlasnik preduzeća „Pavgord“, otkupio je još 2014. sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice „Birač“ i njenih kćerki-firmi koja su procjenjena na 85.643.000 eura.

Sklopio je ugovor s Litvanskom Ukio bankom kojom je preuzo sva njihova potraživanja za 6,4 miliona eura.

Iz “Pavgorda” su saopćili da im namjera nije blokada dužnika, niti prenos sredstava sa računa “Alumine”, nego dogovor u kojem bi se “Pavgordu” priznala prava stečajnog povjerioca.

Spremni su da ponude, u cilju što bržeg razrešenja ovih problema, odustanak od razlučnih prava, kao i smanjenje iznosa potraživanja, a od strane stečajnog upravnika očekuju priznanje potraživanja u opšti isplatni red.

Ta potraživanja “Pavgord” je spreman da ne naplaćuje, nego da ih pretvori u kapital, odnosno postane suosnivač 'Alumine', navodi se u pismu koje su iz te firme uputili zvaničnicima RS-a.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.