Ajka Baručić

VIDEO: Novi način naplate PDV rasteretio bi privredu u BiH

image Ajka Baručić

Kult insistira na promjeni načina naplate PDV-a kako bi pomogao provrednicima. Navode da privrednici u BiH tvrde da im je sadašnji način plaćanja PDV-a problem broj jedan, rekla je Ajka Baručić, ekonomska ekspertica iz Instituta za razvoj mladih Kult, gostujući u Dnevniku TV1.

"Jer prema sadašnjem Zakonu privrednik je državi dužan platiti PDV od 1. do 10. u mjesecu za prethodni mjesec, za sve one račune koje je izdao kupcima. Međutim, u BiH potoji problem naplate potraživanja i često se dešava da se proda roba u vrijednosti od recimo 100 hiljada KM, koju od kupca neće naplatiti još nekoliko mjeseci, ali su morali platiti 17 posto PDV-a. Država uzima novac koji još ne postoji, ali privrednik ga mora stvoriti. Zato se privrednici često kreditno zadužuju kako bi to isplatili“, poručila je u Dnevniku TV1 Ajka Baručić.

Inicijativu je podržalo oko 30 hiljada privrednika u BiH, pa je upućena UO UIO BiH. Povratne informacije Uprave nema.

"Državni zastupnik Saša Magazinović je nedavno je dao podršku ovome i unio je u proceduru. Ovakva mjera bi značila rasterećenje za privrednika, koji mora platiti i silne doprinose. Taj novac bi mogao usmjeravati u stvaranje novih radnih mjesta. PDV prema državi ne bi izostao, već bi bilo odgođeno plaćanje“, istakla je Baručić.

Praksa koju predlaže Kult koristi se u 22 zemlje EU, među kojima je i Hrvatska, ali i u Srbiji.

Istakla je i da se mladi ne usuđuju krenuti u poduzetničke vode jer se boje neuspjeha.

"Imamo broj mladih koji pokušava biti građanski i politički aktivan, ali i one koji aktivizam izražavaju odlaskom iz BiH“, poručila je Baručić.Biznis.ba / Vijesti.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.