Ajka Baručić

VIDEO: Novi način naplate PDV rasteretio bi privredu u BiH

image Ajka Baručić

Kult insistira na promjeni načina naplate PDV-a kako bi pomogao provrednicima. Navode da privrednici u BiH tvrde da im je sadašnji način plaćanja PDV-a problem broj jedan, rekla je Ajka Baručić, ekonomska ekspertica iz Instituta za razvoj mladih Kult, gostujući u Dnevniku TV1.

"Jer prema sadašnjem Zakonu privrednik je državi dužan platiti PDV od 1. do 10. u mjesecu za prethodni mjesec, za sve one račune koje je izdao kupcima. Međutim, u BiH potoji problem naplate potraživanja i često se dešava da se proda roba u vrijednosti od recimo 100 hiljada KM, koju od kupca neće naplatiti još nekoliko mjeseci, ali su morali platiti 17 posto PDV-a. Država uzima novac koji još ne postoji, ali privrednik ga mora stvoriti. Zato se privrednici često kreditno zadužuju kako bi to isplatili“, poručila je u Dnevniku TV1 Ajka Baručić.

Inicijativu je podržalo oko 30 hiljada privrednika u BiH, pa je upućena UO UIO BiH. Povratne informacije Uprave nema.

"Državni zastupnik Saša Magazinović je nedavno je dao podršku ovome i unio je u proceduru. Ovakva mjera bi značila rasterećenje za privrednika, koji mora platiti i silne doprinose. Taj novac bi mogao usmjeravati u stvaranje novih radnih mjesta. PDV prema državi ne bi izostao, već bi bilo odgođeno plaćanje“, istakla je Baručić.

Praksa koju predlaže Kult koristi se u 22 zemlje EU, među kojima je i Hrvatska, ali i u Srbiji.

Istakla je i da se mladi ne usuđuju krenuti u poduzetničke vode jer se boje neuspjeha.

"Imamo broj mladih koji pokušava biti građanski i politički aktivan, ali i one koji aktivizam izražavaju odlaskom iz BiH“, poručila je Baručić.Biznis.ba / Vijesti.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.