Bruno Bojić

VIDEO: Nema razloga za strah radnika Agrokorovih firmi

image Bruno Bojić

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Bruno Bojić istakao je u Dnevniku TV1 da se u BiH mnogo pažnje posvetilo negativnim pričama u vezi sa dešavanjima u koncernu Agrokor, nego što je to ustvari istina. U javnost se izlazilo sa paušalnim ocjenama i neprovjerenim informacijama, ocijenio je Bojić.

On je učestvovao na današnjem sastanku o stanju u Agrokoru, kojem su prisustvovali i predstavnici uprave Konzuma, Leda, Sarajevskog kiseljaka i Velproa, te ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vechio i federalni premijer Fadil Novalić.

Bojić kaže da je sastanak bio učinkovit, jer je argumentima pokazano da su kompanije u BiH zasebna pravna lica, bez obzira na to ko je njihov osnivač ili ko je preuzeo osnivački udio u svemu tome.

"One posluju pozitivno, njihova potražna strana zajedno sa zalihama, mnogo je veća u odnosu na obaveze prema našim dobavljačima. Takođe, nemamo podatke o tome da imaju poreskih i drugih obaveza prema državi i radnicima i redovno isplaćuju svoje plate", istakao je Bojić, dodajući da je godišnji promet ovih kompanija u BiH oko milijardu KM, prenose Vijesti.ba.

Predsjednik VTK BiH smatra da je nepotrebno davati paušalne ocjene o tome koliko iznosi dug prema dobavljačima, dok se ne utvrdi kolika je potražna strana.

"Ne treba se plašiti njihovig poslovanja. Pozitivna činjenica jeste da u VTK BiH nije došla nijedna primjedba ili zahtjev za zaštitu njihovih prava ili prava ostvarenih kod Agrokorovih kompanija u BiH. To nas je fasciniralo", dodaje Bojić.

On ističe da će VTK BiH i dalje pratiti aktivnosti i dešavanja u vezi sa koncernom Agrokor, te da će biti u stalnom kontaktu ne samo sa kompanijama koje posluju u BiH, nego i sa povjerenikom iz Hrvatske.Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.