Birol Cetin

VIDEO: TIKA u BiH djeluje 20 godina, realizirano 800 projekata

image Birol Cetin

Turska razvojna agencija (TIKA) osnovana je prije 25 godina, a samo pet godina poslije uspostavila je svoj ured u Bosni i Hercegovini. U 20 godina poslovanja s BiH realizirali su 800 različitih projekata iz oblasti zdravstva, obrazovanja, infrastrukture i kulture, a namjeravaju i u budućnosti realizirati slične projekte.

O dosadašnjem radu i planovima za budućnost novinare iz BiH koji borave u Turskoj upoznao je zamjenik predsjednika TIKA-e Birol Çetin kazavši da ova razvojna agencija ima urede u 54 zemlje svijeta, a u 66 aktivno djeluju.

BiH je za njih, kaže Çetin, značajna i zauzima posebno mjesto u ovoj instituciji zbog historijskih korijena, a današnji bilateralni odnosi su dobri, no Turska razvija dobre odnose i s ostalim zemljama u regionu sa Crnom Gorom, Srbijom, Makedonijom te ostalim zemljama Balkana i istočne Evrope.

Govoreći o projektima koje realiziraju u brojim zemljama svijeta, podsjetio je da nakon što su u zemljama afričkog kontinenta uspostavili urede i druge institucije su isto uradile, a turski investitori odlučili su hrabrije ulagati u te zemlje.

No nije sve tako jednostavno, ističe Çetin, jer u nekim zemljama imaju i poteškoće u realizaciji projekata, a najviše problema odnosi se na složenost uređenja neke države, odnosno administrativne barijere.

Postoje i situacije kada moraju ubrzano reagirati, kao što su prirodne katastrofe poput poplava i tada sarađuju s mnogim drugim institucijama, a najavio je da će slično ulaganje nastaviti te posebno pridajući značaj edukaciji te razmjeni znanja i iskustva.

U posljednjih 13 godina TIKA je realizira 17.000 projekta u vrijednosti od 6,4 milijarde dolara u 66 zemalja svijeta.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.