Tržište

Zbog visoke cijene maline stoje u hladnjačama

image

Proizvodnja malina na području Unskosanskog kantona (USK) suočila se prvi put nakon nekoliko godina s ozbiljnijim problemima zbog nemogućnosti plasmana na strana tržišta.

Otkupljivači ove kulture kažu kako trpe velike gubitke s obzirom na to da se u njihovim hladnjačama nalaze velike količine uskladištene maline koju trenutno ne mogu prodati.

Amir Makić, vlasnik firme "Vrganj promet" iz Bužima, koja je jedan od najvećih otkupljivača u ovom kantonu, ističe kako zbog toga trpe i proizvođači, budući da im se duguje za proizvedenu malinu.

"Berba je završena prije šest mjeseci, ali prodaja ide veoma sporo jer se, za razliku od ranijih godina, pojavio problem plasmana. Do nove berbe trebalo bi hladnjače isprazniti, ali pitanje je kako kada je tržište zasićeno", kazao je on.

Smatra kako je za ovakvu situaciju najveći krivac visoka otkupna cijena maline na području USK, koja je, kako tvrdi, formirana neprirodno i pritiskom ovdašnjih udruženja malinara i resor-nog ministarstva.

Prema njegovim riječima, evropsko tržište je osvojila malina iz Ukrajine i Poljske, koja je cijenom konkurentnija u odnosu na onu iz BiH i on smatra kako bi u narednom periodu svi trebalo da se prilagođavaju novonastalim tržišnim uslovima.

Dragan Polimanac, ministar privrede u Vladi USK, odbacio je navode o tome da je ovo ministarstvo na bilo koga vršilo pritiske.


Biznis.ba / NN

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.