Centar za životnu sredinu

Panel diskusija 'Ugalj i termoelektrane-strateška investicija ili bacanje novca'

image Foto: FENA

Na panel diskusiji „Ugalj i termoelektrane - strateška investicija ili bacanje novca?” održanoj u srijedu u Ugljeviku, predstavljena je ekonomska analiza autora Damira Miljevića koje se bavi ekonomskim aspektima eksploatacije uglja u Republici Srpskoj, tačnije poslovanjem termoelektrana u Ugljeviku, Gacku i Stanarima, te planovima za razvijanje termoelektrana Ugljevik 3 i Gacko 2.

Koordinator programa Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu Igor Kalaba je kazao da su ovom i prethodnim analizama pokazali da se srlja u propast.

- Termoelektrane su ne samo među najgorim zagađivačima, već su društveno i ekonomski neopravdane i neisplative. Općine kao što su Ugljevik i Gacko najviše zavise od poslovanja ovih postrojenja koja će u skorijoj budućnosti biti zatvorena, a nova jednostavno nisu isplativa i zbog međunarodnih obaveza, te zbog stanja tržišta mogu samo ubrzati naš put na dno - ekološki, ekonomski i društveno - kazao je Kalaba. 

Analiza je izvedena sa stanovišta eksternalija, tj. eksternih efekata koje korištenje uglja u termoelektranama ima u smislu odnosa društvenih koristi i društvenih troškova. Glavni zaključak je da su energetska politika i strategija koje se trenutno provode u Republici Srpskoj pogrešni, i da će njihova realizacija izazvati posredni društveni gubitak koji će u narednih 30 godina iznosi preko 1.445 miliona maraka.

Ekonomista Damir Miljević je kazao da analize egzaktno pokazuju da su pogrešna energetska politika, loše upravljanje i nebriga doveli do toga da postoje ekonomski neefikasne termoelektrane, preniske cijene koncesija i razvoj novih termoenergetskih kapaciteta uprkos njihovoj društvenoj neisplativosti.

 - Nažalost to će kao rezultat imati poskupljenje električne energije za domaće potrošače i prouzrokovaće društvene troškove koji će se u budućnosti mjeriti stotinama miliona eura. Da bi se taj šok izbjegao naši vlastodršci se moraju što prije i odgovornije posvetiti alternativnim energetskim modelima, razvijanju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a privrede opština koje zavise od termoelektrana se moraju pod hitno preorijentisati, pri čemu je potrebno udaljavanje od zastarjelih tehnologija i načina razmišljanja - dodao je Miljević.

Analiza je objavljena u okviru kampanje “Stop prljavoj energiji - jer budućnost je obnovljiva” koju provode Centar za životnu sredinu iz Banjaluke, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle i Ekotim iz Sarajeva. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima energije iz uglja, zaustavljanje izgradnje novih termoelektrana, te promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti kao alternativnog razvoja energetskih sistema u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Closenger

Mladi Eniz Vuković iz Gradačca kreirao novu društvenu mrežu svjetskog nivoa

Bosanac Eniz Vuković (23), programer iz Gradačca, kreirao je closenger, novu društvenu mrežu svjetskog nivoa poput facebooka.