Sjednice UO Udruženja penzionera RS

Vlada RS-a nema para za povećanje penzija ni za tri ni za pet posto

image Foto: SRNA

Povećanja penzija u Republici Srpskoj (RS) neće biti, bar ne do druge polovine godine, ponovljeno je danas nakon sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera RS-a u Tesliću.

U entitetskoj vladi i dalje tvrde da nemaju finansijskih sredstava u budžetu za povećenje mjesečnih primanja ove populacije, ni za tri ni za pet posto.

"Za povećanje osnovice od tri posto trebalo bi 30 miliona, a za pet posto 50 miliona KM, što je za nas trenutno neprihvaljivo jer toga novca nemamo - rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Kaže da će u drugoj polovini godine doći do povećanja penzija za određeni procenat, a "koliko će on iznositi bit će stvar pregovora".

Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj je ukazao da penzioneri traže povećanje osnovice penzije od 3,5 posto i sve ispod tog procenta je za njih neprihvatljivo.

Nakon sjednice Upravnog odbora Udruženja kazao je da se ne može vječito prolongirati povećanje mjesečnih primanja za penzionere u RS-u.

Ministar Savanović smatra da je za sada bolje da se ide s jednokratnom novčanom pomoći penzionerima, ali sve zavisi, kazao je, od mogućnosti u budžetu.

Prosječna penzija za januar 2017. godine iznosila je 341 KM i predstavlja 40 posto prosječne plaće u RS-u.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.