Općina na sjeveru BiH raj za investitore

Italijani, Nijemci i Tunižani žele poslovati u Bosanskoj Dubici

image Bosanska Dubica

Bosanska Dubica, mala općina na sjeveru Bosne i Hercegovine, u posljednje vrijeme je veoma popularna među investitorima.

Osim domaćih kompanija, u Dubici žele poslovati biznismeni iz Turske, Italije i Njemačke pa će u ovoj općini uskoro početi proizvodnja montažnih kuća i kontejnera, kornišona, HTZ opreme i medicinske odjeće, kao i prerada drveta.

Njemačka kompanija Carl Kühne najavila je kupovinu četiri parcele na kojim planira proizvodnju krastavaca kornišona.

"Oni su već prisutni ovdje, u kooperaciji su s lokalnim proizvođačima i imaju distributivni centar odakle proizvode šalju u Njemačku. Sada žele ovdje proizvoditi, prikupljati, pakovati i slati na tržište. Licitacija za zemljište je 20. februara i sve bi trebalo krenuti na proljeće", kazao je za Klix.ba Emir Kočan, šef Odsjeka za privredu u Općini Bosanska Dubica.

Manji broj radnika će dobiti posao u fabrici, ali u proizvodni lanac bit će uključeno blizu 100 kooperanata. Kompanija trenutno otkupljuje 1.800 tona kornišona i ima 70 kooperanata, a cilj je da udvostruče posao. Cilj načelnika Općine Radenka Reljića je da kompaniju uvjeri da u Dubici otvori i fabriku za preradu krastavaca.

"Oni imaju sedam fabrika u Njemačkoj, Turskoj, Rusiji i Holandiji i imaju odobrenje da naprave fabriku i kod nas. Lobiram da se pokažemo kao dobri domaćini u ovom prvom projektu i da ih privučemo, imamo poslovnu zonu, mogućnost odgođenog plaćanja komunalija, jeftinu radnu snagu koja se brzo može prekvalifikovati, jeftinu energiju i porez na dobit. Vrata Općine su im uvijek otvorena, sve dozvole koje su u našoj ingerenciji ekspresno se rješavaju. Dodjeljuje im se prevodilac koji im pomaže u svemu. To ih privlači", kazao nam je Reljić.

Iz Općine se nadaju da će postići dogovor i s kompanijom iz Tunisa koja se bavi proizvodnjom HTZ opreme i medicinske odjeće te s Italijanima koji su zainteresovani za preradu drveta.

"Kompanija za HTZ opremu bira između Rumunije, Bugarske i BiH kao zemlje u kojoj će izgraditi pogon, a najviše bi im odgovaralo da izaberu nas jer ovdje već ima slična italijanska kompanija koja je broj tri u svijetu, odgovaralo bi im i geografski, na području BiH imamo dvije tkaone koje rade tkaninu. Čekamo njihov poziv i dajemo sve od sebe da ih privučemo", navodi načelnik.

U Bosanskoj Dubici trenutno je nezaposleno 5.000 osoba, a 3.000 ih aktivno traži posao. Načelnik ističe da bi očekivanja bila ispunjena ukoliko bi bar 500 osoba dobilo posao.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.