Rekordan broj putovanja

Aerodrom Tuzla: U modernizaciju će biti uloženo pet miliona KM

image Aerodrom Tuzla

Prošla godina za Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) bila je veoma uspješna. Naime, u 2016. godini kroz aerodrom je prošlo 311.000 putnika, što je najveći uspjeh do sada. Ako je suditi prema najavama menadžmenta MAT-a i Vlade Tuzlanskog kantona, ove godine aerodrom bi trebao opslužiti oko 450.000 putnika.

Putna infrastruktura

Također je planirana i modernizacija aerodroma, u koju bi trebalo biti uloženo oko pet miliona KM. Osim proširenja putničkog terminala, izgradnje carinskog skladišta avionskog goriva, novih linija, modernizacija podrazumijeva i izgradnju prilaznih svjetala, koja u danima smanjene vidljivosti olakšavaju slijetanje aviona.

Kako je potvrdio Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK, izgradnja prilaznih svjetala je završena, a jedan dio već je pušten u rad. Naglasio je da očekuje da će se vrlo brzo krenuti s izgradnjom prilazne putne infrastrukture, koja će, kaže, uveliko olakšati dolazak i odlazak s MAT-a.

- Dugo smo razgovarali o tome šta je to što bi bilo najbolje idejno rješenje. Zaključili smo da je to kružni tok. Sada je na redu struka. Ukoliko daju pozitivno mišljenje, vrlo brzo ćemo krenuti s izgradnjom. Sve to mora ići brzo da bismo što prije modernizirali, kako MAT-a tako i infrastrukturu koja vodi do njega - ističe Gluhić.

Pravi brend

Prema njegovim riječima, ukoliko dođe do eventualne izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd, najbolje rješenje bi bilo da trasa ide preko Tuzle.

- Tako bismo povezali tuzlansku i zvorničku regiju, što bi omogućilo veću ekspanziju privrede, ali i Međunarodnog aerodroma Tuzla, koji je polako, ali sigurno postao pravi brend. Usto, trasa preko Tuzle je i jeftinija. Ta priča je, definitivno, otvorena i sada trebamo lobirati da do toga dođe - poručio je Gluhić.

Nove linije i avion

U martu je planirano da s MAT-a poleti novi Airbus sa 180 mjesta, čija je cijena 98 miliona eura. Tog mjeseca krenut će i nove linije prema Kelnu, Bratislavi, Ninbergu i Fridrihšafenu, što će broj destinacija sa sadašnjih 12 povećati na 16.

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis

Admir Ganibegović, povratnik u Modriču: Živio sam u Njemačkoj, ali najljepši je rodni kraj

Admir Ganibegović se vratio u Modriču prije šesnaest godina, nakon što je početkom rata devedesetih godina morao napustiti svoj dom. Rat je proveo u izbjeglištvu u Njemačkoj, u Minhenu, a prve poratne godine proveo je u sarajevskom naselju Ilidža.