Sarajevo

Jerko Ivanković Lijanović: Razvojna banka Fbih nije opravdala svoju zakonsku misiju

image

Nakon što je Vlada Federacije BiH, u svojstvu Skupštine Razvojne banke FBiH, na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o razrješenju Nadzornog odbora banke, dopremijer FBiH Jerko Ivanković Lijanović rekao je agenciji Fena da je to između ostalog učinjeno jer ova finansijska institucija...

... praktično nije opravdala svoju misiju regulisanu članom 4. Zakona o Razvojnoj banci, a odnosi se na finansijske ciljeve među kojima su podrška poljoprivredi, ruralnom razvoju, seoskom turizmu, izvozu, infrastrukturi, zapošljavanju...

Generalno gledajući, bankarski sektor u FBiH zadao je veliki udarac gospodarstvu time što je trend plasmana novca iz ovog sektora zabilježio silaznu putanju nakon vrhunca iz 2008. godine, ocijenio je dopremijer.

Za naredna dva mjeseca on je najavio javni natječaj za izbor novog Nadzornog odbora ili imenovanje privremenog te napomenuo da Vlada FBiH u ulozi Skupštine Razvojne banke obavlja i funkciju Nadzornog odbora do imenovanja novog.

Napomenuo je i da je na jučerašnjoj sjednici Skupštine konstatirano da Razvojna banka FBiH nema mnogo nenaplaćenih potraživanja.

Odluka o razrješenju Nadzornog odbora uslijedila je nakon što Skupština nije usvojila Izvještaj o njegovom prošlogodišnjem radu.

Plan rada Razvojne banke za 2011. godinu, kojem je Skupština načelno dala saglasnost, izložen je kroz nekoliko segmenata i predviđa, između ostalog, ostvarenje osnovnih ciljeva i funkcija banke, kao i finansijsko osnaživanje ove institucije, saopćeno je nakon sjednice.

(Biznis.ba / Fena)

J.A.

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.