bih

Japanci će u Banjaluci zaposliti 120 radnika

image Foto: Ilustracija

BANJALUKA, Japanska kompanija „Sankyo“ će u krugu banjalučke „Poslovne zone“ (bivšeg „Incela“) otvoriti pogon za proizvodnju čeličnih opruga za auto-industriju, u kome će u prvoj godini rada zaposliti 120 radnika, najavio je Đurađ Banjac, direktor „Poslovne zone“.

 
On je u pisanoj izjavi naveo da je „Poslovna zona“ od strane Vlade i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS određena da bude lokalni partner japanskoj kompaniji iz Nagoje.
 
Japanci su u skladu s tim u Banjaluci osnovali preduzeće „Sankyo“, koje bi na osnovu japanske tehnologije i uz monitoring japanskih stručnjaka proizvodilo opremu za auto-industriju.
 
Vrijednost investicije u prvoj godini, kako navodi Banjac, iznosila bi 4,8 miliona evra, od čega je preduzeće „Sankyo“ Banjaluka uložilo pola miliona u „know how“ (znanje i iskustvo), putem kojeg su pribavljeni svi patenti, licence, tehnološka i ostala prava za proizvodnju čeličnih opruga.
 
„Poslovna zona“ će ući u zajedničko preduzeće sa Japancima i kao svoj vlasnički ulog unijeti objekat od 4.000 metara kvadratnih, koji je prema zahtjevima japanske kompanije, neophodan prostor za prvu fazu realizacije projekta i početka proizvodnje.
 
„U ovoj fazi, odnosno u prvoj godini početka proizvodnje, preduzeće će zaposliti 120 radnika, koji će u tom periodu biti pod monitoringom japanskih stručnjaka. U narednom trogodišnjem investicionom ciklusu planirano je zapošljavanje od 300 do 500 radnika„, istakao je Banjac, napominjući da je cjelokupna proizvodnja u prvoj godini već ugovorena za japansko tržište.
 
Razgovori zvaničnika Vlade RS i japanskih investitora trajali su od maja prošle godine. Tada je delegacija kompanije „Sankyo“, predvođena predsjednikom Nišikavom Minehikom, u razgovoru sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Željkom Kovačevićem izrazila interes za ulaganja i pronalazak potencijalnih lokacija u RS.
 
Minehiko je tom prilikom rekao da su spremni prenijeti kompletnu opremu za jednu fabriku u kojoj bi proizvodnju vodili inženjeri iz Japana. Kao potencijalna lokacije za investicije pominjala se banjalučka fabrika „Kosmos“, ali je na kraju izbor pao na „Poslovnu zonu“.
 
U menadžmentu „Poslovne zone“ vjeruju da je ovo samo prva u nizu investicija iz Japana, koja za krajnji cilj buduće saradnje ima otvaranje više proizvodnih firmi u RS, sa japanskom tehnologijom.
 
U „Poslovnu zonu“, koja se prostire na 64 hektara, u protekle dvije godine je uloženo više od milion KM u uređenje infrastrukture, te sanaciju i adaptaciju objekata za nove korisnike.
 
Jelena Medić, arhitekta saradnik u „Poslovnoj zoni“, kaže da prostor „Poslovne zone“, posmatran kroz razvoj novih tehnoloških i poslovnih aktivnosti, svojom raznovrsnošću privlači sve više novih korisnika. „Revitalizacijom, postojeće građevine, koje su nosile teret nekih drugih tehnoloških procesa, danas su shodno zahtjevima savremenijih proizvodnih mogućnosti preoblikovane i unosen je novi život u taj prostor, donedavno posmatran kao groblje industrije“, ocijenila je ona.

 

Biznis.ba/Nezavisne

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Nastavio porodičnu tradiciju

Uspješna povratnička priča automehaničara Edina Ćosića iz Bijeljine

Prizori zločina na ulicama Bijeljine bili su među prvima koji su potresli domaću i međunarodnu javnost. U kolektivnoj memoriji ovih prostora neizbrisive su scene zločina, koje je na ulicama Bijeljine zabilježio američki fotoreporter Ron Haviv.