bih

Japanci će u Banjaluci zaposliti 120 radnika

image Foto: Ilustracija

BANJALUKA, Japanska kompanija „Sankyo“ će u krugu banjalučke „Poslovne zone“ (bivšeg „Incela“) otvoriti pogon za proizvodnju čeličnih opruga za auto-industriju, u kome će u prvoj godini rada zaposliti 120 radnika, najavio je Đurađ Banjac, direktor „Poslovne zone“.

 
On je u pisanoj izjavi naveo da je „Poslovna zona“ od strane Vlade i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS određena da bude lokalni partner japanskoj kompaniji iz Nagoje.
 
Japanci su u skladu s tim u Banjaluci osnovali preduzeće „Sankyo“, koje bi na osnovu japanske tehnologije i uz monitoring japanskih stručnjaka proizvodilo opremu za auto-industriju.
 
Vrijednost investicije u prvoj godini, kako navodi Banjac, iznosila bi 4,8 miliona evra, od čega je preduzeće „Sankyo“ Banjaluka uložilo pola miliona u „know how“ (znanje i iskustvo), putem kojeg su pribavljeni svi patenti, licence, tehnološka i ostala prava za proizvodnju čeličnih opruga.
 
„Poslovna zona“ će ući u zajedničko preduzeće sa Japancima i kao svoj vlasnički ulog unijeti objekat od 4.000 metara kvadratnih, koji je prema zahtjevima japanske kompanije, neophodan prostor za prvu fazu realizacije projekta i početka proizvodnje.
 
„U ovoj fazi, odnosno u prvoj godini početka proizvodnje, preduzeće će zaposliti 120 radnika, koji će u tom periodu biti pod monitoringom japanskih stručnjaka. U narednom trogodišnjem investicionom ciklusu planirano je zapošljavanje od 300 do 500 radnika„, istakao je Banjac, napominjući da je cjelokupna proizvodnja u prvoj godini već ugovorena za japansko tržište.
 
Razgovori zvaničnika Vlade RS i japanskih investitora trajali su od maja prošle godine. Tada je delegacija kompanije „Sankyo“, predvođena predsjednikom Nišikavom Minehikom, u razgovoru sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Željkom Kovačevićem izrazila interes za ulaganja i pronalazak potencijalnih lokacija u RS.
 
Minehiko je tom prilikom rekao da su spremni prenijeti kompletnu opremu za jednu fabriku u kojoj bi proizvodnju vodili inženjeri iz Japana. Kao potencijalna lokacije za investicije pominjala se banjalučka fabrika „Kosmos“, ali je na kraju izbor pao na „Poslovnu zonu“.
 
U menadžmentu „Poslovne zone“ vjeruju da je ovo samo prva u nizu investicija iz Japana, koja za krajnji cilj buduće saradnje ima otvaranje više proizvodnih firmi u RS, sa japanskom tehnologijom.
 
U „Poslovnu zonu“, koja se prostire na 64 hektara, u protekle dvije godine je uloženo više od milion KM u uređenje infrastrukture, te sanaciju i adaptaciju objekata za nove korisnike.
 
Jelena Medić, arhitekta saradnik u „Poslovnoj zoni“, kaže da prostor „Poslovne zone“, posmatran kroz razvoj novih tehnoloških i poslovnih aktivnosti, svojom raznovrsnošću privlači sve više novih korisnika. „Revitalizacijom, postojeće građevine, koje su nosile teret nekih drugih tehnoloških procesa, danas su shodno zahtjevima savremenijih proizvodnih mogućnosti preoblikovane i unosen je novi život u taj prostor, donedavno posmatran kao groblje industrije“, ocijenila je ona.

 

Biznis.ba/Nezavisne

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.