Kristalna Prizma

Uručene nagrade najuspješnijima na finansijskom tržištu

image Dobitnici Kristalne Prizme

Konsultantska kuća za istraživačko - razvojne usluge i poslovni konsalting Revicon d.o.o. Sarajevo i regionalni poslovni magazin „Prizma” su u okviru tradicionalnog, godišnjeg projekta rangiranja subjekata iz finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini, na svečanoj ceremoniji održanoj u Holiday Inn-u, proglasili najuspješnije u sektoru bankarstva, osiguravajućih društava i mikrokreditnih organizacija za 2012. godinu uručivši im „Kristalne prizme”.

 
Prema riječima Jelene Misita, menadžerice projekta „Rangiranje banaka, osiguravajućih društava i mikrokreditnih organizacija“ namjera ovog projekta je priznavanje najuspješnijih subjekata pri čemu „Kristalna prizma“ predstavlja tek nagradu za uloženi trud rukovodstva i ostalih zaposlenih u svakom od sektora. Projektom rangiranja također, imamo priliku pružiti pouzdane, stručne i, iznad svega, korisne informacije svim učesnicima na finansijskom tržištu te na taj način pomoći da se istakne uloga finansijskog sektora u razvoju poslovnih aktivnosti i jačanju bh. privrede i unapređenju uključenosti u rad finansijskih institucija u stvaranju pretpostavki za daljnji napredak u BiH. 
 
Tokom prethodnih 12 godina, koliko se održava manifestacija, izgrađen je prepoznatljiv imidž u finansijskim krugovima naše zemlje ali i regiona i na taj način „Kristalna prizma“ je postala idealno mjesto za promociju svih koji se na bilo koji način mogu povezati sa finansijskim sektorom u BiH, a također i kao mjesto uspostavljanja novih poznanstava i partnerstava. Ova jedinstvena manifestacija uspijeva, iz godine u godinu, na jednom mjestu okupiti kako same učesnike na finansijskom tržištu, tako i ostale predstavnike privrednih i vanprivrednih subjekata i predstavnike vladinih institucija.
 
Nagrade prema izboru poslovnog magazina "Prizma“ su na svečanoj ceremoniji u hotelu Holiday Inn dodijeljene u šest kategorija.
 
Na osnovu rezultata poslovanja u 2012. godini, Kristalna prizma za najuspješniju banku u BiH dodijeljena je UniCredit Bank d.d. Mostar, za najuspješnije osiguravajuće društvo u BiH proglašeno je Sarajevo – osiguranje d.d. Sarajevo a najuspješnija mikrokreditna organizacija u BiH je MKD Mikrofin d.o.o. Banja Luka. 
 
Nagrade najuspješnijim su uručili Mijo Mišić, izvršni sekretar Udruženja banaka BiH, Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH i Edita Đapo, zamjenica ministra finansija i trezora BiH. 
 
U konkurenciji za najuspješnijeg menadžera banke u BiH, izabran je Berislav Kutle, UniCredit Bank d.d. Mostar, najuspješniji menadžer osiguravajućeg društva u BiH je Midhat Terzić, Sarajevo osiguranje d.d., dok je za najuspješnijeg menadžera u mikrokrednitnom sektoru u BiH proglašen Braco Erceg, MKD Mikrofin d.o.o. Banja Luka. 
 
 
Nagrade najuspješnijim menadžerima uručili su: Nermin Nikišić, premijer Federacije BiH, Jelena Misita, menadžerice projekta „Rangiranje banaka, osiguravajućih društava i mikrokreditnih organizacija“ i Marin Ivanišević, direktor Revicon d.o.o. 
 
U ovogodišnjem rangiranju u konkurenciji banaka učestvovalo je 28 subjekata koji su poslovali u 2012. godini od kojih osamnaest sa sjedištem u Federaciji BiH, a deset u Republici Srpskoj. Prilikom rangiranja banaka korišteni su podaci nadležnih agencija – Agencije za bankarstvo FBiH i Agencije za bankarstvo RS. Kada su u pitanju osiguravajuća društva rangiranje je obuhvatilo 24 učesnika. Od toga, trinaest društava ima sjedište u FBiH, deset u RS i jedno u Brčko Distriktu. I ovdje su za potrebe formiranja rang-listi i utvrđivanja najuspješnijih na finansijskom tržištu korišteni podaci nadležnih agencija. U  mikrokreditnom sektoru rangirane su 22 organizacije, četrnaest iz FBiH i osam iz RS, također na osnovu podataka dostavljenih od strane nadležnih entitetskih Agencija za bankarstvo.
 
Ceremoniji dodjele nagrada prethodio je okrugli sto na temu “POZICIJA REALNOG SEKTORA U FINANSIJSKOM SISTEMU BIH” u čijem radu su učestvovali predstavnici finansijskog sektora i akademske zajednice. Okruglim stolom moderirao je prof. dr. Mirko Puljić dok su uvodničari okruglog stola kroz svoja izlaganja dali viđenje aktualne problematike u svakom od sektora te imali priliku i razmijeniti iskustva sa ostalim učesnicima i kolegama iz profesije. 
Prvi uvodničar bio je Matej Živković, član Komisije za vrijednosne papire FBiH s temom „Kratak pogled na strategiju razvoja financijskih tržišta u FBiH“. On je istakao da je Vlada FBiH okupila predstavnike različitih segmenata finansijske industrije i kako je tom prilikom izrađena strategija za narednih deset godina koja sagledava trenutno stanje, ističe ciljeve finansijske industrije, ali daje i konkretne planove za njihovu realizaciju. Tokom izlaganja je problematiziran i međusobni odnos finansijskog i realnog sektora,  odnosno nesrazmjernost u njihovom rastu i razvoju u BiH.
Potom je izlagao Srđan Kondić, pomoćnik direktora Nove banke a. d. Banja Luka, koji je kroz temu „Mogućnosti i ograničenja povećanja bankarskih kredita u realnom sektoru“ naglasio kako udio kredita realnom sektoru nije umanjen, uprkos negativnim makroekonomskim kretanjima. Ipak, konzervativni pristup politici kreditiranja naših banaka bi se sada mogao nazvati i preopreznim zašto postoje objektivni razlozi, jer je opća situacija u privredi izuzetno loša, a rad pravosudnih organa spor i neefikasan. Međutim, preoštar pristup je i za njih loš, jer dugoročno loša pozicija realnog sektora će neusumnjivo  dovesti i do lošijih rezultata u finansijskom sektoru.
Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH je izlagao na temu “Spremnost realnog sektora da prihvati povećano kreditiranje od realnog sektora” dajući pogled iz druge perspektive. Istakao je teško stanje u realnom sektoru i kako je to posljedica različitih faktora. Jedan od njih je i otežan pristup kreditnim sredstvima, a nakon spomenutog pooštravanja kriterija od strane banaka. U 2013. godini se vide neki nagovještaji oporavka realnog sektora, no to bi sigurno bilo izražajnije kada bi postojao bolji odnos sa finansijskim sektorom. U ovom momentu, banke previše „igraju“ na sigurno i više su okrenute javnom sektoru.
 
Ensad Karić, direktor JP Autoceste Federacije BiH je izlagao na temu „Mogućnosti pripreme i kreditiranja projekata na principima konzorcija banaka i poslovnih subjekata iz realnog sektora” i kako je istakao, želio je isprovocirati razgovor o mogućnostima partnerskog odnosa sa finansijskim sektorom. Radovi se trenutno odvijaju na četiri lokacije i 80% ukupnog ugovornog angažmana u ovim poslovima pripada domaćim subjektima. Sve se, uglavnom, finansira putem međunarodnih finansijskih institucija, ali bi dobro bilo kada bi svoju računicu u tome pronašle i domaće banke. Očekuje se da će za završetak koridora 5c biti potrebno još oko tri milijarde € i stoga bi bilo šteta da se to ne pronalazi na domaćem tržištu.
 
Belma Selimbegović, izvršna direktorica Euroherc osiguranja d.d. je u okviru svog izlaganja „Finansiranje realnog sektora iz kapitala društava za osiguranje“ zaključila kako se ovaj segment svakako može promatrati kao značajan izvor finansiranja i kao baza investitora te da je angažiranje slobodnog kapitala važno za privredne projekte. Isto tako, konstatovano je i da sektor osiguranja u BiH ima mnogo prostora za vlastiti napredak, uz nekoliko iznesenih prijedloga proširivanja aktivnosti u ovoj oblasti.
 
Nejra Nalić, direktorica fondacije MI BOSPO, je u temi „Mikrokreditni sektor sufinansijer realnog sektora” istakla ulogu MKO i njen specifičan položaj. Njihovi klijenti su pojedinci koji tek pokreću poslove ili neke neformalne aktivnosti nastoje pretvoriti u formalni oblik djelovanja. Ipak, kriza je usporila ove aktivnosti. Bez obzira na to, oblast mikrokreditiranja i dalje ima veliki značaj za malo poduzetništvo – najrašireniji dio realnog sektora i potencijalni korak u razvoju nekog naprednijeg oblika poslovanja.
 
„Kristalna prizma“ je i ove godine u Holiday Inn-u pored osoba odgovornih za projekat rangiranja, rukovodstava uključenih subjekata i nadležnih agencija iz navedenih oblasti, okupila  i mnogobrojne predstavnike akademske zajednice, poduzetnike, ekonomske praktičare i teoretičare, kao i sve one koji aktivno djeluju u trenutnom poslovnom okruženju u BiH.
 

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst

Image galleryPriča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.