bih

Uskoro početak gradnje kraka "Južni tok" kroz RS

image Foto: Arhiv/ Južni tok

NOVI SAD - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je danas u Novom Sadu da će vrlo brzo početi izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" koji ide kroz RS.

 
"Vrlo brzo, saradnja sa Srbijagasom bit će spuštena na operativni nivo, kada će svoju riječ dati stručnjaci, inženjeri, tehničari i pravnici, što će prektično značiti početak realizacije projekta izgradnje kraka gasovoda Južni tok kroz RS", rekao je Kovačević novinarima poslije sastanka sa generalnim direktorom "Srbijagasa" Dušanom Bajatovićem.
 
On je naglasio da će RS krakom gasovoda, prije svega, dobiti dugoročno osiguravanje energetske stabilnosti.
 
"Kada postoji energetska stabilnost, tada Republika Srpska postaje ozbiljan privredni partner investitorima, kako u samoj RS, tako i za investitore iz inozemstva. Kvalitetan i jeftin gas bit će temelj prave privredne eksplozijeRS", naglasio je Kovačević.
 
On je podsjetio da o značaju izgradnje kraka gasovoda "Južni tok" govori i činjenica da je taj projekat proglašen nacionalnim interesom.
 
"Kao što je poznato, Vlada Republike Srpske je projekat izgradnje kraka gasovoda 'Južni tok' kroz RS proglasila nacionalnim interesom što apsolutno sve govori o njegovom ogromnom značaju", konstatovao je Kovačević.
 
Osim Kovačevića i Bajatovića, u razgovoru o realizaciji gradnje gasovoda "Južni tok", kao i njegovog kraka kroz RS, učestvovao je i vršilac dužnosti direktora preduzeća Gas-Res iz Banje Luke Slobodan Puhalac.
 
Predviđeno je da kapacitet kraka Južnog toka kroz Republiku Srpsku bude dvije milijarde metara kubnih gasa.

 

Biznis.ba/Srna

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.