Zlatko Barš

Kamatne stope u Federaciji BiH među najnižim u regionu

image Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Agencije za bankarstvo u Federaciji BiH pozdravlja odluke pojedinih banaka o smanjenju kamatnih stopa ako su donesene na realnim osnovama, rekao je za FENU direktor te agencije Zlatko Barš. On je, također, naveo da su kamatne stope u ...

 
... Federaciji BiH među najnižim u regionu.
 
Barš je istaknuo da je zbog sve veće konkurencije i borbe za tržišnu poziciju te stagnacije kreditnih aktivnosti bilo moguće očekivati i smanjenje kamatnih stopa od pojedinih banaka, kao posljedicu funkcioniranja tržišnih mehanizama.
 
- Međutim, to ne znači da će smanjenje kamatnih stopa biti pravilo za sve banke, jer su one i dosad imale različite kamatne stope. Kamatna politika je sastavni dio poslovne politike svake banke, tako da one samostalno donose odluke o tome. Banke u našoj zemlji su likvidne i raspolažu sa dovoljno sredstava za finansiranje gospodarstva i stanovništva - izjavio je direktor Agencije za bankarstvo u FBiH Zlatko Barš.
 
Naglasio je da će Agencija pratiti da u tom segmentu ne dođe do nelojalne konkurencije zbog borbe za tržišnu poziciju, što bi moglo da dovede do ugrožavanja stabilnosti kako banaka tako i cijelog sustava.
 
 
Biznis.ba/Fena

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.