BiH

Stotine hiljada maraka dugovanja institucija BiH

image Foto: Arhiva

Institucije BiH, koje godišnje raspolažu milionskim budžetima, nisu u stanju da izmiruju ni osnovne obaveze prema dobavljačima, pa za prevoz, popravke, uređenje i nabavku materijala duguju stotine hiljada maraka.

Bilans stanja u brojnim institucijama pokazao je da mnoge od njih imaju velika dugovanja prema dobavljačima po raznim osnovama, a nisu im strana ni dugovanja za plate i naknade.
 
Ukupna pasiva Ministarstva inostranih poslova BiH iznosila je na kraju prošle godine 42,3 miliona maraka, od čega se na kratkoročne tekuće obaveze prema dobavljačima odnosi 1,3 miliona, koliko iznose i obaveze prema zaposlenima.
 
Revizija je pokazala da je Ministarstvo odbrane BiH na kraju prošle godine dobavljačima dugovalo 10,6 miliona, a zaposlenima za plate, naknade i poreze i doprinose 20,9 miliona.
 
Kratkoročne tekuće obaveze Ministarstva bezbjednosti BiH iznosile su više od 333.000 KM, a dugovanja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice prema dobavljačima prelazila su 488.000 maraka.
 
Čist račun prema dobavljačima na kraju godine nije imalo ni Ministarstvo civilnih poslova, koje je dugovalo dobavljačima 119.098 KM, a zaposlenima za plate i naknade za decembar prošle godine 365.000 maraka.
 
Kratkoročne tekuće obaveze Generalnog sekretarijata Savjeta ministara iznosile su 102.226 KM, Parlamenta BiH više od 200.000 maraka, dok je Predsjedništvo BiH dobavljačima i fizičkim licima dugovalo 265.000 KM.
 
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) “vukla” je za sobom kratkoročne tekuće obaveze prema dobavljačima i fizičkim licima od 71.780 KM, a velika dugovanja bila su i “na leđima” Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.
 
- Kratkoročne tekuće obaveze prema dobavljačima i fizičkim licima iznose 449.047 KM - navedeno je u revizorskom izvještaju ove agencije za 2011. godinu.
 
Na listi dužnika prema dobavljačima nalaze se i pravosudne institucije. Sud BiH dugovao je 427.921, a Visoki sudski i tužilački savjet 282.285 KM.
 
Ništa bolje stanje kada su u pitanju kratkoročne tekuće obaveze nije ni u Institutu za nestala lica, koji je na kraju godine imao više od 130.000 maraka obaveza prema radnicima, a dug Centralne izborne komisije prema dobavljačima iznosio je 30.000 KM.
 
Osim dugovanja dobavljačima, revizija u institucijama pokazala je i brojne primjere kršenja odredbi Zakona o javnim nabavkama BiH.
 
Po osnovu dugovanja prema dobavljačima i drugim osnovama ne zaostaju ni brojne agencije na nivou BiH. Revizija je pokazala da je Agencija za državnu službu BiH na kraju prošle godine imala kratkoročne tekuće obaveze prema dobavljačima u iznosu od 53.116 KM, Agencija za poštanski saobraćaj 24.393 marke, dok je dug Agencije za rad i zapošljavanje BiH prema dobavljačima iznosio 17.772 KM.
 
(Glas Srpske)

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Uzgoj lješnjaka

Najisplativiji oblik poljoprivredne proizvodnje na koji se rijetki odlučuju

Uzgoj lješnjaka mnogo je isplativiji od bilo koje druge poljoprivredne kulture, budući da kilogram očišćenih lješnjaka na tržištu u prosjeku košta 20 KM, a neočišćenih dvostruko manje. No, iako je njegova proizvodnja veoma unosan posao, uzgoj lješnjaka na našim prostorima i dalje je poprilična nepoznanica.