bih

BiH najviše pogođena pesimističnim očekivanjima investitora u srednjoj i jugoistočnoj Evropi

image Foto: Ilustracija

“Bosna i Hercegovina je u srednjoj i jugoistočnoj Evropi najviše pogođena pesimističnim očekivanjima investitora“, piše između ostalog u aktuelnom poslovnom indeksu Austrijske kontrolne banke (OeKB).

„Prema ispitivanju OeKB-a, strani investitori će, kada je riječ o BiH, u narednih nekoliko mjeseci više smanjiti nego otvoriti svojih predstavništava. Izuzetak su finansijske usluge koje će ostati nepromijenjene.
 
Generalno pada zadovoljstvo ulaganjem u Bosni i Hercegovini.
 
`U najmanju ruku se pogoršavaju poslovni izgledi zbog prespore konjunkture`, navodi OeKB.
 
Od 12 zemalja koje su analizirane, poslovna klima u BiH u julu je bila najsumornija. Razlozi su: uticaj krize eura i sveukupna nesigurnost. BiH se prema navodima Međunarodnog monetarnog fonda ne nalazi u recesiji, ali bi se u toku godine mogla naći.
 
Predstavnici MMF-a i vlasti u BiH postigli su sporazum koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora MMF-a, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu dvogodišnjeg stendbaj aranžmana u iznosu od oko 500 miliona američkih dolara, koji bi trebao biti upotrijebljen i za pokrivanje manjka u državnom budžetu”, piše Wirtschaftsblatt.at.

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.