republika srpska

Potpisan koncesioni ugovor za ležište mrkog uglja "Lješljani"

image Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević i direktor preduzeća "Privredni preporod" d.o.o. Dragan Borković potpisali su danas u Banjoj Luci ugovor o dodjeli koncesije za korišćenje mrkog uglja i bentonita na ležištu "Lješljani", u općini Bosanski Novi.


"Potpisivanjem ugovora započet će realizacija projekta čija je vrijednost oko 23,5 miliona KM i koja predviđa zapošljavanje oko 150 novih radnika", rekao je Kovačević, dodajući da očekuje da će navedena investicaja znatno uticati na privrednu aktivnost općine Bosanski Novi/Novi Grad i biti podsticaj za nova ulaganja "Privrednog preporoda" u RS-u.

Koncesionar je, prema potpisanom ugovoru, obavezan da uradi potrebnu dokumentaciju te izgradi rudarske i druge potrebne objekate za početak rada u jasno definiranim rokovima, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

"Koncesionar se obavezao da će izraditi projektnu dokumentaciju za eksploataciju i nabaviti opremu u roku od 35 mjeseci, a nakon toga, u roku od još mjesec dana, otpočeti i eksploataciju", rekao je ministar Kovačević.

Potpisivanju ugovora, koje je obavljeno u prisustvu vlasnika "Privrednog preporoda" Olega Burlakova, prethodila je uplata jednokratne naknade za koncesiono pravo za eksploataciju mineralnog resursa u iznosu od 225.000 KM.

 

Bizis.ba/Fena

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Mašinovođa je posao koji se živi 24 sata

Ismet Repuh više od tri decenije za upravljačem lokomotive

Primarni zadatak svakog mašinovođe je dovesti voz i putnike sigurno i na vrijeme, po voznom redu, na željeno odredište. U toku vožnje prugom mašinovođa je odgovoran, ne samo za imovinu kojom upravlja nego i za živote putnika.