sarajevo

Poskupljenjima nema kraja: Stižu veći računi, skuplja hrana, plin ...

image

Jedno je sigurno - svako poskupljenje bilo kojeg energenta izaziva niz lančanih poskupljenja. Na sjednici Vlade FBiH nedavno je rečeno je da će do rasta cijene plina sigurno doći, što je ovih dana i učinjeno i građani će plaćati plin skuplji za 13,89 posto.

Ovo je drugo poskupljenje u ovoj godini.

Zanima običnog čovjeka

Ono što najviše zanima običnoga građanina je poskupljenje prehrambenih proizvoda i komunalnih usluga. U udruženjima potrošača očekuju da će, nakon plina, svoje proizvode poskupjeti prerađivači mesa, mlijeka, voća i povrća, ali i drugih proizvoda.

- Energija čak s 30 posto ulazi u cijenu hrane. Svako poskupljenje bilo kog energenta se odražava na cijenu prehrambenih artikala i komunalnih usluga. Poskupljenje plina značit će manje hrane u košarici građana jer će hrana biti skuplja, a morat će davati više novca za grijanje i slično, tvrdi Mesud Lakota, tajnik Udruženja potrošača.
O postotku poskupljenja plina, koje je tražio “BH gas” zbog rasta cijene ruskog plina, Vlada FBiH treba odlučiti o poskupljenju. Na prethodnoj sjednici Vlade rečeno je da će do rasta cijene plina sigurno doći, što će biti drugi put u ovoj godini, ali da očekuju da on bude manji od predloženih 13,89 odsto. Koliko će rasti ostale cijene, ovisi prvenstveno od postotka poskupljenja plina, no, ekonomisti tvrde da je moguće poskupljenje hrane i komunalnih usluga i do deset posto.

Potrošači i poljoprivrednici ističu da se plin ne koristi u primarnoj proizvodnji nego u industriji, i to uglavnom u Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji, ali očekuju da će svoje proizvode poskupiti prerađivači mesa, mlijeka, voća i povrća mahom radi zarade, iako imaju prostora da se uklope u cijenu plina i ne dižu cijenu hrane.

Pekari su u dvojbi

Meho Alić, šef marketinga Aspeka, također jedne od vodećih pekarnica u FBiH, istaknuo je da neće dizati cijenu kruha, koji je nedavno pojeftinio na jednu KM, jer bi to dovelo do dodatnog pada prometa.
S njima se slažu i mali pekari, dok u Žitozajednici BiH, koja okuplja mlinsko-pekarske tvrtke, ističu da plin ne utječe značajno na proizvodnju brašna, ali će biti povećani troškovi proizvodnje kruha.

U Klasu, jednom od vodećih proizvođača kruha, kažu da ne žele davati ishitrene procjene dok ne vide hoće li i koliko poskupjeti plin, a nakon toga formirat će i cijene kruha, vjerujući da ne bi trebalo doći do većih poskupljenja.


Večernji list

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.