Tržišta

Bitcoin vrtoglavo raste, sad je iznad 12 hiljada dolara

image Foto: Ilustracija

Bitcoin je u srijedu prvi put prekoračio nivo od 12 hiljada dolara, nastavljajući vrtoglavi ovogodišnji uspon koji je odnedavno zainteresirao i "Wall Street" i ostala etablirana tržišta pa se spremaju uvrstiti u ponudu i terminske ugovore u najpoznatijoj digitalnoj valuti.

U azijskoj je trgovini kontroverzna kriptovaluta zabilježila novi rekord od 12.590 dolara da bi se potom stabilizirala na 12.567 dolara, izvijestio je Bloomberg News.

Sredinom januara njegova je vrijednost iznosila samo 752 dolara da bi u novembru započeo njezin dramatični rast.

Promatrači pripisuju uzlet sve većem interesu Wall Streeta i planovima etabliranih tržišta da u ponudu uvrste i trgovanje terminskim ugovorima u digitalnoj valuti unatoč strahovanjima pojedinih financijaša od snažnih oscilacija njegove vrijednosti.

Američki su regulatori prošle sedmice odobrili trgovinu terminskim ugovorima u bitcoinima na vodećim financijskim tržištima, uključujući čikašku burzu (Chicago Mercantile Exchange - CME), što je naišlo na pozitivan odjek među analitičarima.

- Činjenica da će CME kao najveća faca u gradu gotovo u početnoj fazi uvrstiti u ponudu i ugovore u kriptovaluti prisilit će ostale velike burze da slijede njihov primjer kako ne bi propustile priliku za zaradu, - tumači u bilješci objavljenoj ove sedmice Shane Chanel iz ASR Wealth Advisera sa sjedištem u Sidneju.

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Čuvar starog zanata

Ranko Žugić jedini u Crnoj Gori koji ručno pravi kožne torbe

U Crnoj Gori nekada su zanatlije bili vrlo popularni, cijenjeni, ali i dobro plaćeni majstori svog zanata. Vremenom, stari zanati sve manje su vidljivi, a rijetki su oni koji i dalje uspijevaju da očuvaju zanatski duh u Crnoj Gori.