Berze

Wall Street porastao, evropska tržišta pala

image

Na Wall Streetu su prošle sedmice Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagači bili uvjereni da će američki Senat podržati poresku reformu, ali na evropskim berzama nije vladalo tako dobro raspoloženje.

Na Wall Streetu je prošle sedmice Dow Jones skočio 2,9 odsto, na 24.231 bod, dok je S&P 500 porastao 1,5 odsto, na 2.642 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,6 odsto, na 6.847 bodova.

Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su u četvrtak nove najviše razine u istoriji jer ulagači vjeruju da će i Senat prihvatiti prijedlog poreznog zakona, nakon što je to polovinom novembra učinio Zastupnički dom Kongresa.

U petak su republikanski zastupnici u Senatu poručili kako imaju dovoljnu podršku za prijedlog poreskog zakona. Prijedlog su u subotu rano ujutro, nakon zatvaranja tržišta, doista i prihvatili.

A kako je Zastupnički dom Kongresa svoj prijedlog donio još polovinom novembra, iduće nedjelje bi mogli započeti i pregovori između dvaju domova o usuglašavanju dva prijedloga.

Prihvaćanje reforme značilo bi da je predsjednik SAD-a Donald Tramp ispunio jedno od najvažnijih obećanja iz predsjedničke kampanje, koje je mjesecima podržavalo rast cijena dionica.

Ulagači se nadaju da će smanjenje poreza kompanijama i građanima potaknuti brži rast ekonomije i zarada kompanija, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Ideje pretoči u drvo

Nusret Merdanić je posljedni čuvar drvorezbarskog zanata u Krajini

Nusret Merdanić (60) iz Bihaća pet decenija se bavi duborezom kojeg je učio od svog oca.