Berze

Akcijama gotovo da se ne trguje na Banjalučkoj berzi

image Banjalučka berza

Na Banjalučkoj berzi dominatna je trgovina obveznicama i trezorskim zapisima RS-a, dok je u padu ionako smanjen promet akcijama privrednih subjekata.

Evidentan je nastavak trenda rasta učešća dužničkih hartija od vrijednosti u ukupno ostvarenom prometu na Banjalučkoj berzi hartija od vrijednosti, ali i smanjenje broja učesnika na tržištu kapitala iako je njihov broj jedan od pokazatelja razvijenosti tog kapitala – navodi se u izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS-a za 2016. godinu.

Ukupno ostvareni promet na Banjalučkoj berzi lani je iznosio 625,1 miliona KM, a više od polovine tog prometa (60,1 posto) čine obveznice, kojima se na primarnom i na sekundarnom tržištu trgovalo u ukupnom iznosu od 375,7 miliona KM.

Značajno je i učešće trezorskih zapisa u ukupno ostvarenom prometu u iznosu od 199,3 miliona KM (31,9 posto).

Učešće akcija u ukupno ostvarenom prometu iznosilo je svega osam posto, pri čemu je došlo do smanjenja vrijednosti redovnog prometa akcijama (za 27,3 posto), kao i vrijednosti obavljenih blok poslova (za 41,3 posto) i vrijednosti javnih ponuda akcija (za 99,96 posto).

S druge strane, došlo je do značajnog povećanja prijavljenih poslova po osnovu preuzimanja (za 57,9 posto) i aukcija za paket akcija (za 23,7 posto).

Kroz 10 javnih ponuda obveznica RS-a ostvareno je 282,1 milion KM prometa (45,1 posto ukupnog prometa). Ostvareno je i 186,1 milion KM prometa kroz 10 javnih ponuda trezorskih zapisa RS-a (29,8 posto ukupnog prometa).

Berzanski indeks (BIRS) u 2016. godini imao je pad od 17 posto, a indeks preduzeća „Elektroprivrede RS“ (ERS 10) u 2016. godini smanjen za je 30,6 posto.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih hartija od vrijednosti kojima se trguje na Banjalučkoj berzi na kraju 2016. godine iznosila je tri milijarde i 962 miliona KM, što je za 7,3 posto manje u odnosu na kraj 2015., navodi se u izvještaju Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS-a za 2016., koji će razmatrati poslanici entitetskog parlamenta naredne sedmice.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.