Zabrinutost zbog sporog rasta kineske privrede

Pad cijena dionica i na evropskim berzama

image Berze / Ilustracija

Na evropskim su berzama cijene dionica jutros pale jer je ulagače zabrinulo usporavanja rasta kineske privrede, kao i naznake da tamošnje vlasti nastoje zauzdati potražnju na tržištu nekretnina.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica je do 9.30 oslabio 0,4 posto, na 1163 boda. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski Dax bili su u minusu između 0,3 i 0,7 posto.
 
Ulagače je jutros uznemirio pad cijena dionica u Kini za više od tri posto, nakon podataka koji ukazuju na slabljenje aktivnosti u tamošnjem uslužnom i industrijskom sektoru, što ukazuje na usporavanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije.
 
Uz to, kineske vlasti razmatraju načine kako bi zauzdale potražnju za stanovima i kućama u gradovima, jer cijene nekretnina rastu prebrzo i potiču inflaciju, prenose agencije.
 
"Te vijesti iz Kine zasigurno ne potiču sklonost prema rizičnijim investicijama. Loše na raspoloženje ulagača utječe i automatsko rezanje američkog budžeta, kao i politička nesigurnost u Italiji nakon prošlosedmičnih parlamentarnih izbora", navode analitičari jedne londonske brokerske kuće u izvještaju klijentima.
 
Na Tokijskoj je berzi Nikkei jutros ojačao 0,4 posto, na 11.652 boda.

 

(FENA)

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Priča o uspjehu

Violeta: Najbolji primjer kako vrijednim radom i inovacijama uspjeti u našim uslovima privređivanja

Kompanija Violeta iz Gruda vjerovatno je najpozitivnija poslovna priča u našoj zemlji u posljednjih petnaestak godina. Sami počeci su bili izazovni i teški, ali uz dobre i pravovremene poslovne odluke ubrzo su postali lideri u kategoriji higijenskih potrepština. Nedavno smo ih posjetili sa željom da saznamo tajnu njihovog uspjeha.