azijska tržišta

Investitori očekuju sastanak vijeća ECB-a u septembru

image Foto: Arhiva/ Tokio SE

Na azijskim berzama cijene većine dionica u utorak su porasle jer se investitori nadaju da će Europska centralna banka (ECB) poduzeti korake radi smanjivanje troškova zaduživanja članica eurozone te pomoći ojačati povjerenje investitora u monetarnu uniju.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,2 posto, na 9.172 boda.
 
I na većini ostalih azijskih berzi indeksi su ostvarili dobitke. Tako je indeks australske berze ojačao 0,6 posto, južnokorejski Kospi oslabio 0,2 posto, dok je indeks hongkonške berze oslabio 0,59 posto.
 
Njemački sedmičnik Der Spiegel tijekom vikenda izvijestio je da će ECB obnoviti kontroverzni program kupovina državnih obveznica. Iz ECB-a je odmah upozoreno da izvještavanje o odlukama koje još nisu donesene navodi na krive zaključke. I Budesbanka se tome protivi.
 
Ipak, trgovci dionicama u Aziji nadaju se da će ECB uprkos tome poduzeti u septembru nove korake.
 
„Zasad se čini da su investitori skloniji nadati se ECB-ovim potezima nego biti skeptični u vezi njih“, kažu analitičari Barclays Capitala.
 
No, većina imovine osim dionica – od eura do nafte i zlata, bilježila je u utorak tek blage oscilacije cijena, uglavnom zbog neizvjesnosti oko toga što će europski monetarni zakonodavac zaista poduzeti u septembru.
 
ECB-ovo Vijeće za monetarna pitanja sastaje se 6. septembra, a ministri financija eurozone sredinom idućega mjeseca.
 
Nadalje, čelnici Njemačke, Francuske, eurozone i Grčke bilateralno će se sastajati ove sedmice. Globalni zajmodavci, pak, posjetit će Grčku početkom idućega mjeseca kako bi finalizirali svoje ocjenu reformskih mjera koje poduzima Atena.
 
„Trenutni pomalo zabrinjavajući smiraj pokazuje da su tržišta u tranziciji – već su odreagirala negativno na prošle događaje, a sada čekaju neki novi okidač radi određivanja daljnjeg smjera“, kaže Yuuki Sakarui, izvršni direktor investicijskog društva Fukoku Capital Managementa.
 
Kako dodaje, snažna predanost Njemačke da podrži eurozonu čak je i važnija za smirivanje tržišta od novih poteza ECB-a, pa će stoga svaka vijest iz te zemlje ili odluka tamošnje vlade biti pažljivo praćeni.
 
Na deviznim tržištima, kurs eura tek je blago ojačao prema dolaru, za 0,1 posto, na 1,2359 dolara. Dolar je blago oslabio i prema jenu, za 0,2 posto, na 79,27 jena.

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.