svjetske berze

Indeksi pali i na azijskim berzama zbog novih strahova oko eurozone

image Foto: Ilustracija

TOKIO - Na azijskim su berzama cijene dionica jutros pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta, dok je euro ponovno pod pritiskom jer se ulagači plaše da međunarodna pomoć španskim bankama neće zaustaviti širenje dužničke krize u eurozoni.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,5 i 0,8 posto.
 
U Australiji su cijene blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,8 posto, nakon što je jučer skočio više od 1,5 posto.
 
Odluka dužnosnika eurozone da Španiji ponude 100 milijardi eura pomoći za sanaciju njezinih banaka jučer je izazvala euforiju na svjetskim berzama. No, entuzijazam ulagača brzo se pretvorio u skepsu.
 
Pomoć bankama povećat će španjolski državni dug, a neće, plaše se ulagači, spriječiti produbljivanje tamošnje financijske krize. Zbog toga su jučer prinosi na 10-godišnje španske državne obveznice porasli 0,25 postotnih bodova, na 6,5 posto.
 
Ulagače se plaše i izlaska Grčke iz eurozone, ako na izborima 17. juna pobijede stranke koje se protive oštrim mjerama štednje.
 
Ponovno zabrinjava i Italija, s obzirom da je njena  ekonomija u dubokoj recesiji. Tamošnji bruto domaći proizvod pao je u prvom tromjesečju 0,8 posto na kvartalnoj razini, što je njegov najveći pad u tri godine.
 
To bi, kažu analitičari, moglo produbiti financijske probleme Italije, pa se špekulira kako bi to mogla biti iduća članica eurozone koja će zatražiti međunarodnu pomoć.
 
Nesigurnost ulagača posljedica je, također, usporavanja rasta kineske ekonomije. Jedan od najvećih proizvođača čelika u Kini Baoshan Iron & Steel smanjio je cijene čelika jer je, poručio je, usporila potražnja od strane proizvođača automobila i drugih kompanija.
 
Cijena dionice Baoshana pala je 1,5 posto, a pod pritiskom su i drugi proizvođači čelika. Tako je, primjerice, cijena dionice japanskog Nippon Steela pala 2,9, a južnokorejskog POSCO-a 1,9 posto.
 
Osim rudarskoga, pod pritiskom je i energetski sektor zbog pada cijena nafte. Nakon što je jučer potonula za 1,4 dolara, jutros je terminska cijena 'crnog zlata' na berzi u New Yorku oslabila daljnjih 90-ak centi, na 81,80 dolara po barelu.
 
Kako je splasnula euforija u vezi pomoći Španiji, euro se na valutnim tržištima ponovno našao pod pritiskom. Jutros se njegov kurs kreće oko 1,2490 dolara, dok je jučer u ovo doba dosegnuo 1,2669 dolara, najvišu razinu u više od dva tjedna.
 
U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 100,60 na 99,30 jena.
 
Kurs dolar prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 79,50 jena.

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.