Guverner Softić i ambasadorica NR Kine

2017. godinu obilježilo jačanje stabilnosti bankarskog sektora

image Foto: FENA

Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo posjetila je danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) gdje se sastala s guvernerom CBBiH Senadom Softićem s kojim je razmijenila informacije o stanju u bh. ekonomiji i finansijskom sektoru, kao i trenutnim i planiranim aktivnostima CBBiH.

Guverner Softić upoznao je ambasadoricu o najnovijim makroekonomskim pokazateljima za BiH, te se osvrnuo na stanje u bankarskom sektoru, gdje je istakao da je 2017. godinu obilježilo jačanje stabilnosti sektora kroz kontinuirani proces konsolidacije, te usvajanja nove zakonske regulative, čija je glavna odlika modernizacija i usklađivanje domaćih propisa s regulativom EU, što bi trebalo doprinijeti jačanju stabilnosti bankarskog sektora.

Pri tome je guverner istakao da je u cilju daljnje harmonizacije zakonskog okvira za bankarski sektor naročito važno usvajanje novog Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Ambasadorica Bo je guvernera upoznala o nekoliko inicijativa koje za cilj imaju unapređenje ekonomske razmjene između dviju država, čije će mogućnosti značajno porasti očekivanim ukidanjem viznog režima koji će omogućiti lakšu komunikaciju privrednika i razvoj sektora turizma.

Ambasadorica Chen Bo je posebno naglasila interes vlade njene zemlje za investiranje u infrastrukturne projekte, kao i mogućim oblicima podrške malim i srednjim preduzećima u BiH, saopćeno je iz Centralne banke BiH.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.