Dalibor Ćubela

Veliki infrastrukturni radovi potaknut će i bankarski sektor

image Dalibor Ćubela

Direktor Unicredit banke Dalibor Ćubela, nakon uspješne poslovne 2017. godine, očekuje kako će 2018. u Bosni i Hercegovini biti godina velikih infrastrukturnih radova koji će pogodovati daljnjem razvoju bankarskoga sektora.

- Posebno me raduje što smo ove godine bili u stanju plasirati značajno veći broj stambenih kredita, koji višestruko imaju pozitivan utjecaj na pojedinca i društvo. Siguran sam da smo, s ostalim bankama, utjecali na pokretanje mini investicijskog ciklusa. S obzirom na to da konačno očekujemo pokretanje nužno potrebnih infrastrukturnih radova u cijeloj zemlji, vjerujem da će isto utjecati na pozitivan zdravi organski rast cijelog bankarskoga sektora - kazao je Ćubela u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Govoreći o rezultatima ostvarenim u 2017. godini, Ćubela je kazao kako je zadovoljan ovogodišnjim postignućima.

- Važno je istaknuti kako je nužno da svatko radi svoj posao najbolje što zna, u skladu s postojećim zakonima, kako bismo napredovali dalje. Na taj način dugoročno vodimo računa o čuvanju povjerene štednje građana (a takvih je više od tri milijarde KM) i depozita javnih fondova i poduzeća. Tako smo najodgovorniji, tada imamo mogućnost uspješno vršiti ulogu posrednika u plaćanjima i kreditiranju onih kojima je to potrebno. Ako izvan toga uspijemo doprinijeti razvoju svoje zajednice na drugim poljima, možemo reći kako smo dobri sugrađani, kako činimo dobro - poručio je Ćubela.

Najavio je daljnje ulaganje Unicredit banke u razvoj digitalnih tehnologija i sigurnosti.

- Bankarstvo se godinama uvijek pomalo mijenjalo, razvijalo, a sada, zbog razvoja digitalnih tehnologija, taj razvoj u svim industrijama, pa i našoj, ide ubrzano. Nužno je da i mi prilagodimo zakonski okvir i funkcionalno djelovanje institucija u području digitalnih servisa, elektroničkog potpisa i cjelokupnog poslovanja, bez potrebe dolaska u banku (ili neku drugu instituciju). Građani i poduzeća to traže i već koriste u velikoj mjeri jer je učinkovitije, jeftinije, praktičnije i sigurnije. Taj trend se ne može zaustaviti, a ako budemo kao zemlja zaostajali, možemo samo izgubiti - kazao je Ćubela.

Unicredit banka u Bosni i Hercegovini zapošljava više od 1200 ljudi, a proizvodi i servisi te banke dostupni su građanima u svim dijelovima države kroz 76 poslovnica i 260 bankomata.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.