Lakoća poslovanja

U najnovijem izvještaju "Doing Business" Svjetske banke BiH nazadovala za 7 mjesta

image

BiH je u najnovijem izvještaju Svjetske banke "Doing Business 2017", koji je objavljen danas nazadovala kada je u pitanju lakoća poslovanja. Ove godine nalazi se na tek 86. mjestu, što definitivno nije dobra vijest kada su u pitanju strane investicije. Poređenja radi prošle godine BiH je zauzimala 79. mjesto.

Od ukupno 190 zemalja BiH je u 10 kategorija, koliko se analizira, najlošije plasirana kada je u pitanju proces započinjanja biznisa i nalazi se na 175 mjestu. Kada je riječ o procesu dobijanja građevinskih dozvola nalazimo se na 166. mjestu. Najbolje stojimo kada je riječ rješavanje nesolventnosti i to na 40. mjestu.

Dobiti kredit u BiH nije jednostavno za započinjanje biznisa, što je BiH stavilo na tek 55 mjesto, a kada je u pitanju plaćanje poreza naša država zauzima tek 137. poziciju. Generalno BiH je nazadovala u ukupnom skoru za sedam pozicija i sada je 86 država po ocjenama Svjetske banke u oblasti lakoće poslovanja.

Koliko je bitan rezultat istraživanja koji radi Svjetska banka najbolje govori činjenica da se napredak ekonomije jedne zemlje, njeno pozicioniranje prema investitorima i nova ulaganja najčešće mjere statusom i pozicijom koju država zauzima na Doing Business listi.

Domaći političari tako mogu iznositi brojne podatke o povećanju zaposlenosti, o rastu BDP-a i brojnim drugim segmentima, ali je jedan od najmjerodavnijih podataka stanja privrede jedne zemlje pozicij ana

Doing Business listi Svjetske banke, prema kojoj se orijentišu i investitori koji planiraju ulaganja u nekoj državi.

Posljednji rezultat istraživanja i pozicioniranja BiH na spomenutoj listi nikako nije ohrabrujuće i govori da BiH uprkos pokrenutim reformama ne kotira dobro u međunarodnim krugovima.

Doing Business lista obuhvata 11 oblasti poslovne regulacije u 190 zemalja. U konačni skor i ranking zemlje mjeri se deset oblasti i to: započinjanje biznisa, rješavanje građevinskih dozvola, snabdjevanje električnom energijom, registrovanje svojine, dobijanje kredita, zaštita manjinskih investitora, plaćanje poreza, prekogranična trgovina, sprovođenje ugovora i rješavanje nesolventnosti.

Svjetska banka prikuplja podatke iz četiri izvora – iz zakona i propisa, od saradnika Doing Business liste, od vlade posmatrane zemlje i od regionalnih službenika Svjetske banke.

Kada je u pitanju region najbolje je plasirana Makedonija i to na 11. poziciju, Kosovo je na 40. mjestu, Crna Gora 42, a Srbija 43. Hrvatska je na 51.mjestu. Na samom vrhu su Novi Zeland, Singapur i Danska, koji su iz svih deset kategorija dobili najbolje ocjene. Kompletnu listu pogledajte ovdje.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.