Vrijeme za alarm?

Dobit Centralne banke upola manja!

image Senad Softić

Neto dobit Centralne banke BiH iznosila je za šest mjeseci 2017. godine 5,79 miliona KM, dok je u istom razdoblju protekle godine iznosila 12,18 miliona KM.

Banka je prihodovala od kamata 14,86 KM, što je blago povećanje u odnosu na isti prošlogodišnji period kada su ovi prihodi iznosili 14,73 mil. KM.

Ipak, neto prihod od kamata smanjen je na 11,0 mil. KM (12,0 u prvom polugodištu 2016.) usljed efekta negativnih kamatnih stopa.

Na finansijski rezultat najviše su uticali neto realizovani dobici od prodaje finansijske imovine raspoložive za prodaju, koji su iznosili 195 hiljada KM, za razliku od istog perioda prošle godine kada je po ovom osnovu ostvareno 8,38 mil. KM.

Finansijska imovina raspoloživa za prodaju predstavlja kvalitetne dužničke vrijednosne papire visokog kreditnog rejtinga koje izdaju vlade stranih država.

Neto prihodi Banke od naknada i provizija povećani su na 7,01 mil. KM nakon što su u prvom prošlogodišnjem kvartalu iznosili 4,56 mil. KM, a najvećim dijelom rezultat su povećanja troškova za domaće komercijalne banke.

Banka je smanjila operativne troškove kao rezultat manjih troškova osoblja i administrativnih troškova. Operativni troškovi iznosili su 13,08 miliona KM u odnosu na 13,58 mil. KM u istom periodu 2016. godine.

Vrijednost monetarnog zlata, kojeg Centralna banka drži u trezoru u Bank of England, iznosila je na 30. juna 2017. godine 204,19 mil KM što predstavlja 96.000,000 unci zlata po vrijednosti od 2.127 KM po unci.

Vrijednost zlata, čija količina se nije mijenjala, smanjena je usljed tržišnih kretanja u odnosu na 31. decembar 2016. godine kada je iznosila 205,10 mil. KM, odnosno 2.136 KM po unci.

Biznis.ba / SB

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.