Raiffeisen Bank International AG (RBI)

U prvom kvartalu 2017. RBI ostvarila dobit od 220 miliona eura

image

U prvom kvartalu 2017. godine, Raiffeisen Bank International AG (RBI) ostvarila je konsolidovanu dobit od 220 miliona eura.

- Veoma smo zadovoljni početkom finansijske 2017. godine. Vidimo veoma pozitivan ekonomski razvoj na gotovo svim našim tržištima i želimo da iskoristimo ovaj razvoj za selektivni rast - rekao je generalni direktor RBI-a Johann Strobl.

U prva tri mjeseca 2017. godine, neto prihod od kamata povećan je za pet procenata ili 35 miliona eura, na 796 miliona eura. Ovo se uglavnom odnosi na povećanje neto prihoda po kamatama u Rusiji u iznosu od 31 milion eura koje je povezano s valutom, saopćeno je iz RBI-ja.

- Neto prihod od kamata je veoma važan za poslovnu banku kao što je RBI. Stoga sam veoma ponosan na činjenicu da je naša neto kamatna marža dodatno stabilizovana tokom prvog kvartala - rekao je Strobl.

U poređenju s istim periodom prošle godine, opći administrativni troškovi porasli su za 34 miliona na 815 miliona eura, uglavnom zbog valutnih efekata. Koeficijent trošak/prihod poboljšan je za 2,6 procentnih poena na 62,8 procenata, uglavnom zahvaljujući rastu operativnih prihoda.

U odnosu na kraj 2016. godine, koeficijent problematičnih kredita poboljšan je za 0,3 procentna poena i iznosi 8,3 procenta. Problematični krediti u poređenju sa rezervisanjima za kreditne gubitke iznose 5.042 miliona eura, što rezultira NPL koeficijentom pokrivenosti od 74,0 procenata, u poređenju sa 75,2 procenta na kraju godine.

- Razvoj troškova rizika je i dalje zadovoljavajući. Međutim, treba uzeti u obzir da, iz sezonskih razloga, troškovi rizika su uvijek komparativno niski u prvom kvartalu - objasnio je Strobl.

U prvom kvartalu 2017. opći administrativni troškovi su iznosili 815 miliona eura, što je pad za četiri procenta ili 33 miliona eura u odnosu na prethodni kvartal. U poređenju s prethodnim kvartalom, neto rezervisanja za kreditne gubitke opala su za 177 miliona na 80 miliona eura.

U prvom kvartalu 2017. godine, konsolidovana dobit je iznosila 220 miliona eura, što predstavlja povećanje za 134 miliona eura u odnosu na četvrti kvartal 2016. godine.

Nakon stabilizacije iznosa kredita, RBI želi nastaviti rast s prosječnim godišnjim povećanjim procenata u segmentu niskih jednocifrenih vrijednosti. RBI očekuje da neto rezervisanja za kreditne gubitke u 2017. godini budu ispod nivoa u 2016. godini (758 miliona eura).

Raiffeisen Bank International AG (RBI) svojim domaćim tržištem smatra kako Austriju, u kojoj je vodeća komercijalna i investicijska banka, tako i Srednju i Istočnu Evropu (SIE). Njene supsidijarne banke posluju na 14 tržišta diljem regiona. Pored navedenih banaka, Grupacija obuhvata i druge pružatelje finansijskih usluga, npr. u oblasti leasinga, upravljanja  imovinom, te spajanja i akvizicija.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.