Rezultati poslovanja

Za Sparkasse Bank 2016. jedna od najuspješnijih poslovnih godina

image Foto: FENA

Za Sparkasse Bank 2016. bila je od jedna od najuspješnijih poslovnih godina u kojoj je zabilježen rast svih ključnih pokazatelja poslovanja - istakli su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu članovi Uprave ove banke.

-  Sparkasse Bank u 2016. bilježi kreditni rast od 6,1 posto za koji je bilo potrebno plasirati 533 miliona KM kreditnog novca. Shodno tome, kreditni portfolij banke je povećan na 934 miliona KM, a aktiva na gotovo 1,2 milijarde KM - istakao je generalni direktor Sparkasse Bank Sanel Kusturica. 

Također,  zabilježen je i rast štednje stanovništva u ovoj banci od oko deset posto, povećan je broj uposlenih na 521, investirali su u širenje mreže bankomata, radili na unapređenju infrastrukture poslovne mreže, te implementirali najsavremenije elektronske servise i bankarske prakse.    

Kusturica je napomenuo da je Sparkasse Banka s matičnom grupacijom Erste i Sparkasse Austrija odlučna u reinvestiranju dobiti u domaću ekonomiju, te je ostvarena dobit 2016. usmjerena u povećanje kapitala od 13,4 posto.

Izvršni direktor Sparkasse Bank Nedim Alihodžić iznio je podatak da je Sparkasse Bank u 2016. intenzivirala kreditiranje privrede.

- Rast kredita pravnim licima predvođen je upravo kreditima srednjem i malom biznisu koji su povećani za 5,6 posto, od čega su krediti za investicije rasli i više od 30 posto. Prema pravnim licima smo u 2016. usmjerili oko 380 miliona KM kreditnog novca, što čini više od 70 posto ukupnih plasmana Sparkasse Bank u prošloj godini i potvrđuje našu spremnost da budemo aktivan partner privrednicima i podržimo privredni rast – naglasio je Alihodžić.       

Napomenuo je da imaju izuzetno pozitivna iskustva s angažmanom kreditnih linija EBRD-a za investicije u podizanje konkurentnosti malog i srednjeg biznisa.

- Posljednja kreditna linija koju smo realizirali je generisala više od  300 novih radnih mjesta u finansiranim preduzećima, te im omogućila značajno unapređenje poslovanja. Stoga smo u 2016. potpisali novi aranžman sa EBRD-om i plasirali liniju od osam miliona eura, koja će preduzećima donijeti i grantove u iznosu od 1,2 miliona eura – dodao je Alihodžić.    

Govoreći  o izazovima, odnosno faktorima poslovnog okruženja koji se reflektuju na poslovanje bankarskog sektora izvršni direktor Sparkasse Bank Amir Softić je među ostalim  naveo da  Bosni i Hercegovini predstoji usklađivanja s EU propisima koji donose znatno strožije kapitalne zahtjeve, kao i da je u toku izmjena određenih lokalnih zakona koji se direktno i indirektno reflektuju na bankarski sektor.

Stoga jačanje stabilnosti sektora, kako ja naveo, mora biti u fokusu reformskih mjera, a kako bi banke mogle kompenzirati gubitke u fazama recesija i nastaviti da kreditiranjem podržavaju realnu ekonomiju.  

- Sparkasse Bank ima uspostavljene snažne mehanizme upravljanja rizicima, te se prema svim pokazeteljima aktive i adekvatnosti kapitala ubraja među najstabilnije banke na tržištu. Udio nekvalitetnih kredita je manja od deset posto uz pokrivenost ukupnim rezervama od 98,8 posto, a naša kapitalna adekvatnost je dostatna za podršku daljem rastu – kazao je Softić dodajući da su u 2016. realizirali više od 60 projekata podrške u oblastima sporta, kulture, edukacije i socijalnog poduzetništva i drugo.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.