Agencija za bankarstvo FBiH

Banke prošle godine prijavile 98 sumnjivih transfera

image Foto: Ilustracija

Banke u Federaciji BiH su u prošloj godini označile sumnjivim 98 transfera, što je 67,60% u odnosu na predhodnu godinu, podaci su Agencije za bankarstvo FBiH.

Vrijednost ovih transfera iznosi 23,5 miliona KM, što je 90,30% u odnosu na predhodnu godinu.

Na sumnju na pranje novca se odnosi 95 transfera u vrijednosti od 23,47 miliona, a na sumnju na finansiranje terorističkih aktivnosti 3 transfera u vrijednosti od 110 miliona KM.

U Agenciji za bankarstvo FBiH navode da struktura izviještenih sumnjivih transfera potvrđuje konstatacije o nepostojanju razloga za supervizorsku zabrinutost kad je u pitanju upravljnje rizikom od pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

O preventivnom djelovanju banaka može se govoriti u 35 slučajeva u kojima su banke izvještaje o sumnjivim transakcijama dostavile Finansijsko obavještajnom odjelu (FOO) prije njihovog izvršenja. O kvalitetnom monitoringu može se govoriti u 53 slučaja u kojima su banke u periodu od 3 dana uočile sumnjiva obilježja transakcija i dostavile izvještaje o tome, dok se u ostalih 10 slučaja radi o korektivnom djelovanju i to, u izvještajnoj godini, po zahtjevu Finansijsko obavještajnog odjela.

Pored sumnjivih transfera, banke su izvijestile o 112 sumnjivih klijenata. Izvještaj za 6 klijenata se odnosio na finansiranje terorističkih aktivnosti. Za 5 ovih klijenata FOO je tražio dodatne podatke a za 1 klijenta ovi podaci nisu traženi.
Kod ostalih klijenata sumnja se odnosila na pranje novca (17 za koje su traženi dodatni podaci i 89 za koje nisu traženi podaci).

U svrhu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma banke su usvojile politike o prihvatljivosti klijenata, identifikaciju klijenata, uvele mjere stalnog praćenja računa i transakcija, kao i ekstrene i interne linije izvještavanja o gotovinskim, povezanim i sumnjivim transakcijama.Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.